Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Το Ρεθυμνιώτικο Καρναβαλι, η μεγάλη γιορτή της Κρήτης, άρχισε στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης

Τα 100 χρόνια «ζωής» του καρναβαλιού γιορτάζει φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα το Ρέθυμνο, το οποίο αναστατώνεται ευχάριστα από τις «πολύχρωμες» ευρηματικές και κεφάτες δράσεις των ομάδων του, διαχέοντας παντού το μήνυμα της ελπίδας και της αλληλεγγύης.


«Καλούμε όλους να στηρίξουν το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης με φάρμακα ή χρήματα για τους ανήμπορους συμπολίτες μας», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πέπη Μπιρλιράκη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού- Τουρισμού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού. Επιπλέον, μιλώντας για την τελετή έναρξης των εκδηλώσεων, στο ενετικό λιμάνι της πόλης, που κήρυξε ο δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης, έκανε αναφορά στην «ανοιχτή γραμμή με την Κεφαλονιά ώστε να συμβάλουμε όλοι για την ανακούφιση των πληγέντων», όπως είπε ο ίδιος.   


Η κ. Μπιρλιράκη ανέφερε ότι το καρναβάλι τελεί υπό την αιγίδα του δήμου και διοργανώνεται από τις ομάδες που δρουν εθελοντικά διαθέτοντας πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία, «παράγοντες που συντελούν στο χαμηλό κόστος».

Στο πλαίσιο του καρναβαλιού, προσθέτει, προσκαλούμε και υποδεχόμαστε δεκάδες χιλιάδες κόσμου όλη την περίοδο. Κάθε Σαββατοκύριακο, η πόλη είναι γεμάτη από εκδηλώσεις κεντρικές όπου συρρέουν πολλοί για τον χορό των ομάδων, για το κυνήγι του θησαυρού και ιδιαίτερα το τελευταίο πενθήμερο για την ποδηλατοβόλτα, για τις παραδοσιακές καντάδες και για τη νυχτερινή παρέλαση την παραμονή της μεγάλης, στις 2 Μαρτίου, όπου αναμένεται να λάβουν μέρος 15.000 καρναβαλιστές.

Η φετινή επετειακή εκδήλωση, σημειώνει η αντιδήμαρχος, αναπτύσσεται στους άξονες για:

- Την ιστορία και την ταυτότητα της Κρήτης.
- Την τεχνολογική επικοινωνία σε σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τη νέα γενιά των καρναβαλιστών.
- Τον άνθρωπο με μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, κάθε εκδήλωση  θα ξεκινά με συλλογή φαρμάκων  και χρημάτων για το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου, ενώ το γενικότερο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε παντού είναι αυτό της αισιοδοξίας και της αλληλεγγύης. Περιμένουμε, προσθέτει, πάρα πολύ κόσμο για τη διευκόλυνση του οποίου φροντίσαμε σε συνεργασία με τα πρακτορεία τουρισμού να υπάρξουν φθηνά τουριστικά πακέτα με προσιτές τιμές για τον μέσο Έλληνα την περίοδο της κρίσης. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο rethymnocarnival.gr.

Η Όλγα Σπυριδάκη- Πλαΐτη, μέλος της «Εμείς και Εμείς», μιας από τις παλαιότερες ομάδες του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ομάδα της, που αριθμεί 600 μέλη, διοργανώνει και συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία 22 χρόνια σε όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Για φέτος, ετοίμασαν ένα παραδοσιακό έθιμο με καντάδες στα σοκάκια της παλιάς πόλης (στις 18 του Φλεβάρη). Επίσης, συμπληρώνει, «την Τσικνοπέμπτη, θα φέρουμε στο χωριό τον Αρκουδιάρη, δηλ. τον Τσιγγάνο με την αρκούδα και φιλοδοξούμε να έχουμε κοντά μας όλο τον κόσμο, που θα ανοίξει τις ντουλάπες, θα βάλει ό,τι βρει και θα κατέβει «τσουλομασκαράς», όπως λέμε στο Ρέθυμνο, για όλη την πορεία του Τριωδίου. Επειδή αυτή η ημέρα μας αρέσει να έχει σχέση με το παλιό, παραδοσιακό καρναβάλι, τα τελευταία δύο χρόνια οργανώνουμε έναν γάμο-παρωδία αλλά και Εβδομάδα Ασπρόμαυρης Ελληνικής Κωμωδίας από το θερινό κινηματογράφο της παλαιάς εποχής».

Η  κ. Πλαΐτη μας ενημερώνει ότι το θέμα της ομάδας της, μας μεταφέρει στη Νέα Ορλεάνη και είναι μια ορχήστρα τζαζ, κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμα υλικά, όπως και το άρμα. «Κάνουμε μια βόλτα στις γειτονιές της Νέας Ορλεάνης και λέμε «Εμείς τζαζ. Εσείς;».
Κατερίνα Ρουμελιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...