Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ρέθυμνο: Ολοκληρώνεται το μουσείο στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας

Ένα όνειρο τριάντα χρόνων θα πάρει πολύ σύντομα “σάρκα και οστά” στην περιοχή της Αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο, όπου και κατασκευάζεται το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη.


Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1985 από τον καθηγητή, Νίκο Σταμπολίδη, έχουν φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα διαφόρων χρονολογικών φάσεων, ενώ το μουσείο συν τις άλλοις, θ’ αποτελέσει ένα σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης για το Ρέθυμνο, καθώς θα συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού σε παγκρήτιο επίπεδο.


Ειδικότερα, τους πρώτους επισκέπτες του αναμένεται να υποδεχτεί το φθινόπωρο του 2015 το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη που κατασκευάζεται στην περιοχή των αρχαιοτήτων στην Αρχαία Ελεύθερνα. Ήδη το έργο της κατασκευής του κτιρίου, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, αφού σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου και βάσει των χρονοδιαγραμμάτων του ΕΣΠΑ, μέσα στον Φεβρουάριο λήγει η προθεσμία παράδοσής του.

Ακολούθως, αυτό που θα εκκρεμεί θα είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου -που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες- και αμέσως μετά σειρά θα έχει η προμήθεια του εξοπλισμού και η μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο.

Οι ανασκαφές στην Αρχαία Ελεύθερνα ξεκίνησαν το 1985 από τον καθηγητή, Νίκο Σταμπολίδη και μέχρι σήμερα έχουν φέρει στο φως εξαιρετικά ευρήματα διαφόρων χρονολογικών φάσεων από τη νεολιθική εποχή έως και τα υστερορωμαϊκά χρόνια.

Το μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Ελεύθερνα θα φιλοξενήσει στις προθήκες του περίπου 15.000 εκπληκτικά ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη από τη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας. Μάλιστα μεταξύ των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως είναι, οικίες και πλακόστρωτοι δρόμοι, ιερά, ένα τεράστιο λατομείο ασβεστολιθικού πετρώματος, δεκάδες επιγραφές, πολλά γλυπτά σε καλή κατάσταση, μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη, καθώς και γυάλινα αγγεία.

Θυμίζουμε ότι το μουσείο αυτό αποτελεί ένα σπουδαίο μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή όχι μόνο του Μυλοποτάμου, αλλά γενικότερα για το Ρέθυμνο, καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού σε επίπεδο Κρήτης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου -που προέρχεται από το ΕΣΠΑ- είναι της τάξεως των 2 εκατομμυρίων 800 χιλιάδων ευρώ.


neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...