Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση των ρευματοπαθών σε εξειδικευμένους ιατρούς και θεραπεία

Τα συμπεράσματα του 5ου Κρητο- Κυπριακού Συμποσίου Ρευματολογίας, από τον Λευτέρη Αυγενάκη στην Βουλή


Στα συμπεράσματα του 5ου Κρητο-Κυπριακού Συμποσίου Ρευματολογίας με θέμα: «Διλήμματα και προβληματισμοί στην καθημερινή πρακτική της ρευματολογίας», που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2013, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και ζητά ενέργειες για την επίλυση των προβλημάτων των ρευματοπαθών που εστιάζονται κυρίως στην πρόσβαση σε εξειδικευμένους ιατρούς και την θεραπεία.

Αναλυτικά το κείμενο της παρέμβασης:

Τον Νοέμβριο του 2013, έλαβε χώρα στο Ηράκλειο, το 5ο Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας με θέμα: «Διλήμματα και προβληματισμοί στην καθημερινή πρακτική της ρευματολογίας», το οποίο διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Κλινική Ρευματολογίας Ηρακλείου, την Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου, τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης και τον Αντιρρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου.

Από τις εισηγήσεις με θέμα τις εξελίξεις στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και θεραπείες των ρευματοπαθών, προέκυψε σοβαρός και πολλαπλός προβληματισμός, ως προς την πρόσβαση των ατόμων με ρευματικά νοσήματα στα φάρμακα και στις υπηρεσίες υγείας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέσα από την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τις δραματικές αλλαγές στον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης και πρόσβασης στις θεραπείες.

Στα συμπεράσματα της σχετικής μελέτης αποτυπώνονται σε αριθμούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην πρόσβαση τους σε εξειδικευμένους γιατρούς και στις θεραπείες τους.

Πιο συγκεκριμένα:
•1 στους 4 ασθενείς με ΡΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης σε ιατρό λόγω αδυναμίας κλεισίματος ραντεβού σε δημόσιες δομές ή ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, λόγω αδυναμίας πληρωμής ιδιώτη μη-συμβεβλημένου ιατρού και λόγω απόστασης ή αδυναμίας μετακίνησης στο ιατρείο ενώ μεγαλύτερα εμπόδια εμφανίζονται σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και σε όσους διαμένουν εκτός Αττικής

•1 στους 2 ασθενείς με ΡΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στη θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή) λόγω της δυσχερούς πρόσβασης σε ιατρό, της απόστασης του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ ή της μη διάθεσης ή δυσκολίας εύρεσης του φαρμάκου είτε στο νοσοκομείο στο οποίο θα γινόταν η χορήγηση είτε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ

• 1 στους 5 ασθενείς με ΡΑ δηλώνει ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε λόγω απώλειας ή της καθυστέρησης στη λήψη της θεραπείας του

• 1 στους 4 ασθενείς με ΡΑ ζητά από τον ιατρό του αλλαγή της θεραπείας του λόγω των δυσκολιών λήψης της φαρμακευτικής αγωγής

• το 42% των ρευματολόγων αναφέρουν τη νοσηλεία ως πιθανή επίπτωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με ΡΑ στη λήψη της θεραπείας τους.

Από το συνέδριο επίσης, προέκυψε η ανάγκη για την πλήρη, χωρίς συμμετοχή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ρευματοπαθών στις θεραπείες καθώς επίσης η ανάγκη για την πρόσβαση των ασθενών στους ρευματολόγους ανεξάρτητα που διαμένουν. Πολύ σημαντική είναι η εκπαίδευση και ενδυνάμωση τω ασθενών έτσι ώστε να μπορούν να αυτοδιαχειρίζονται την ασθένεια τους. Στη διαχείριση των ρευματοπαθειών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες επιστημονικές πρακτικές όπως ο πολύ σημαντικός ρόλος που έχουν να διαδραματίσουν οι ειδικές νοσηλεύτριες, για την πληροφόρηση, στήριξη και την παρακολούθηση των ασθενών και της πάθησης τους.

Μάλιστα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ότι εξοικονόμηση των δαπανών στην υγεία μπορεί να προέρθει μέσα από την εφαρμογή πρωτοκόλλων για τις εργαστηριακές, ακτινολογικές και άλλες εξετάσεις. Η εξοικονόμηση πόρων και η επένδυση τους σε πολιτικές πρόληψης και ολιστικής διαχείρισης των παθήσεων αυτών θα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τα άτομα με ρευματοπάθειες όσο και στην κοινωνία γενικότερα.

Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας Παγκοσμίως. Είναι μία οδυνηρή κατάσταση που προκαλεί εξασθένιση και επηρεάζει έναν στους τέσσερις Έλληνες. Οι ρευματικές παθήσεις επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και είναι χρόνιες παθήσεις. Παρά την σοβαρότητα των παθήσεων αυτών και των κοινωνικό-οικονομικών τους επιπτώσεων σπανίως τους δίδεται προτεραιότητα.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες παροχής υγείας και κοινωνικής στήριξης για άτομα με ρευματικές παθήσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις και αυτό αποτελεί απαράδεκτη διάκριση. Η πρόσβαση σε ικανοποιητικές παροχές υγείας και κοινωνικής στήριξης, δεν πρέπει να εξαρτάται από τον τόπο διαμονής ή τις οικονομικές δυνατότητες του ατόμου και θα πρέπει να είναι ομοιόμορφες σε όλη τη χώρα.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε μετά από την μελέτη των συμπερασμάτων που εξήχθησαν κατά το 5ο Κρητο-Κυπριακό Συμπόσιο Ρευματολογίας, σχετικά με τα προβλήματα πρόσβασης των ρευματοπαθών σε εξειδικευμένους ιατρούς αλλά και στην θεραπεία ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης
Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...