Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

«Πρεμιέρα» για το Μουσείο Ηρακλείου την Πέμπτη

Με μοναδικά ευρήματα από όλη την πορεία των ιστορικών χρόνων ανοίγει την Πέμπτη 1 Αυγούστου ο όροφος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Μετά από από πολύχρονη προσπάθεια, για να τηρηθούν,  όπως κι έγινε όλα τα χρονοδιαγράμματα, το μουσείο ανοίγει τις πύλες του.

Ωστόσο το ιστορικό και διατηρητέο κτήριο, έργο που ξεκίνησε το1937 σε σχέδια του μεγάλου ανανεωτή της σύγχρονης ελληνικής αρχιτετονικής Πάτροκλου Καραντινού, (του οποίου δυστχώς κάποια  έργα γκρεμίστηκαν π.χ. τουριστικό περίπτερο στον Ενετικό λιμένα Χανίων) θα είναι πλήρως έτοιμο το τέλος του 2013 με όλα τα εκθέματά του κι από την Μινωική εποχή το τέλος του 2013.Από την Πέμπτη, πάντως, αντικείμενα από τους ιστορικούς χρόνους στην αρχαία Κρήτη από την Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, την Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή εκτίθενται και πάλι σε ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία της Ελλάδας, που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Όπως σημειώνει το Βήμα και η Μαρία Θέρμου,   η απεμπλοκή της ανακαίνισης - επέκτασης του μουσείου άρχισε το 2010, όταν η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη, σε συνεργασία με τον κ.Σ. Αρναουτάκη προώθησαν το έργο με τα αμέσως απαιτούμενα 250.000 ευρώ για την μουσειογραφική μελέτη, ενώ το 2011 το Μουσείο Ηρακλείου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ.

Η πλήρης ολοκλήρωση του μουσείου έτσι αναμένεται να γίνει στο τέλος του 2013 με Στο όροφο του μουσείου, που θα είναι πλέον διαθέσιμος για το κοινό αναδεικνύονται σημαντικά έργα τέχνης, που απεικονίζουν και αποτυπώνουν μορφές και όψεις από την επίσημη και ιδιωτική ζωή, τους θεσμούς, τη λατρεία και τις ταφικές πρακτικές από τη δωρική κοινωνία των πρώιμων ιστορικών χρόνων ως τον πολιτισμικά σύνθετο ελληνορωμαϊκό κόσμο της ύστερης αρχαιότητας. Παράλληλα εκτίθενται και επιλεγμένα αντικείμενα από τις πρώην ιδιωτικές συλλογές Στυλιανού Γιαμαλάκη και Νικολάου Μεταξά τα οποία προέρχονται όχι μόνο από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ανατολή και χρονολογούνται από τα μινωικά έως τα νεώτερα χρόνια.

Όσον αφορά εξάλλου την προσωρινή έκθεση του μουσείου θα κλείσει άμεσα για το κοινό ενώ τα πιο σημαντικά και εμβληματικά εκθέματα της Μινωικής εποχής θα εκτεθούν προσωρινά σε αίθουσα του ορόφου.


Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...