Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Πώς έστησαν το παραμάγαζο οι μαυραγορίτες με τα ανύπαρκτα ένσημα

Πώς είχε στηθεί η απάτη με τους ανασφάλιστους εργαζομένους στην Κρήτη


Στη διάθεση της Δικαιοσύνης βρίσκεται το πόρισμα - φωτιά της Οικονομικής Αστυνομίας και της Επιθεώρησης Εργασίας στο Ηράκλειο για την απάτη που είχε στηθεί εντός και εκτός Ελλάδος και αφορά στην «μαύρη εργασία» με πρώτο πλάνο ξενοδοχειακές μονάδες της Κρήτης.

Η έρευνα αφορά σε ανασφάλιστους εργαζόμενους από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι μέσω εικονικών εταιρειών, προωθούνταν ουσιαστικά για «μαύρη εργασία» κατά κύριο λόγο σε ξενοδοχεία της Κρήτης αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις.

Οι «εταιρείες» αυτές που εμφανίζονται να έχουν έδρα στο Βέλγιο και στην Κύπρο αντίστοιχα φέρονται να εκμεταλλεύονταν τις διακρατικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα βάσει των οποίων ένας εργαζόμενος από χώρα της Ε.Ε. μπορεί να δουλέψει σε άλλο κράτος-μέλος με τον εργοδότη να μην υποχρεούται να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές καθώς ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος στην πατρίδα του.

Από την έρευνα που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη μετά από καταγγελίες, διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον σε 60 περιπτώσεις εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι αλλοδαποί ήταν ανασφάλιστοι και στην Ελλάδα και στη χώρα τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, ο οποίος έχει σαφή εικόνα της υπόθεσης, γι’ αυτές τις 60 περιπτώσεις (από Ολλανδία, Βουλγαρία και άλλες χώρες) έγινε διασταύρωση των στοιχείων στα κράτη τους και διαπιστώθηκε ότι είναι ανασφάλιστοι. Δεν είναι εγγεγραμμένοι πουθενά. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις εργαζομένων που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί καθώς απασχολούνται σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίοι τελούν υπό το ίδιο «καθεστώς σύγχρονης δουλείας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πόρισμα παραδόθηκε στην Εισαγγελία Ηρακλείου που πλέον καλείται να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση, η οποία διαφαίνεται να έχει προεκτάσεις και στην υπόλοιπη χώρα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου επίσης προωθούνταν με την ίδια μέθοδο ανασφάλιστοι εργαζόμενοι με σοβαρές πτυχές που έχουν να κάνουν με την εισφοροδιαφυγή αλλά και τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων.


Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...