Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ερώτηση Μιχελογιαννάκη για την πορεία των μέτρων στήριξης των αστέγων


Ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας σχετικά με την εφαρμογή και την πορεία των μέτρων στήριξης των αστέγων.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Ιωάννης Μιχελογιαννάκης κατέθεσε ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και Υγείας σχετικά με την εφαρμογή και την πορεία των μέτρων στήριξης των αστέγων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο ερώτησης.

«Κύριοι Υπουργοί,

Ως γνωστόν, η πρώτη ενέργεια για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η καταγραφή των δεδομένων του προβλήματος. Δυστυχώς στη χώρα μας, για το μεγάλο πρόβλημα των αστέγων, υπάρχουν μόνο ασαφείς εκτιμήσεις και όχι στοιχεία που έπρεπε να μας είναι γνωστά τα οποία θα μας βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος.

Δεν γνωρίζουμε καν ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των αστέγων στη χώρα μας, και ας είναι ένας συνεχώς διωκόμενος και διογκούμενος πληθυσμός. Μπορεί τα κοινωνικά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας, τα συσσίτια, οι ξενώνες, τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία να εκφράζουν έμπρακτα την κοινωνική αλληλεγγύη, ωστόσο δεν προσφέρουν κανενός είδους προοπτική. Εξασφαλίζουν μόνο ότι μια συγκεκριμένη μέρα δεν θα πεινάσει ο άστεγος δεν τον βοηθούν να βγει από το πρόβλημα. Αν αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα με μελέτες, ένας άστεγος γίνεται καταθλιπτικός σε έξι εβδομάδες, ενώ σε έξι μήνες η ψυχοπαθολογία του είναι μη αναστρέψιμη, μπορούμε να καταλάβουμε και μια άλλη πλευρά της σημαντικότητας του προβλήματος.

Σοκ επίσης προκαλούν και τα ευρήματα μια μικρής έρευνας που διενήργησε η ΜΚΟ «Κλίμακα» για το προφίλ των αστέγων την χρόνια που μας πέρασε. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, το 63,8% των αστέγων κοιμάται μόνο σε υπαίθριο χώρο τον τελευταίο ένα χρόνο, το 10,5% βρίσκει καταφύγιο στο αυτοκίνητο, ενώ το 14,3% έχει πάει τουλάχιστον μία φορά στο νοσοκομείο για να περάσει τη νύχτα του. Για περισσότερους από τους μισούς (52,4%) η εξασφάλιση τροφής δεν αποτελεί καθημερινό πρόβλημα, ενώ αντίστοιχα δεν αποτελεί πρόβλημα για το 47,1% η ένδυση. Για το 41% πρόβλημα είναι η εύρεση χώρου για να κάνουν μπάνιο. Ως σημαντικότερες ανάγκες κατατάσσουν τη στέγαση (85,6%), την ιατρική περίθαλψη (83,1%), την εργασία (76,5%) και τη φροντίδα υγιεινής (75%). Οι μισοί από αυτούς ζουν με 0-20 ευρώ το μήνα, ενώ το 63,5% των οικογενειών είναι ενήμερες για την κατάσταση του άστεγου ατόμου και κατά 67,5% είναι εχθρικές ή αδιάφορες. Το 45,2% δηλώνει ότι δεν έχει κανένα φίλο και το 18,1% έχει αποπειραθεί τουλάχιστον μία φορά να αυτοκτονήσει. Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αστέγων (79,8%) πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Επειδή είναι αναγκαία η πολιτική βούληση και η αλλαγή θεσμών για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αστέγων.

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί,

1. Τι έχει γίνει έως σήμερα για την καταγραφή των αστέγων ; Ποιος ο αριθμός τους ανά περιφέρεια και Δήμο ;

2. Ποια τα αποτελέσματα και η πορεία των δομών και των σχετικών έργων που έχουν δημιουργηθεί και εκπονηθεί έως σήμερα, σύμφωνα με τις απαντήσεις σας σε ερωτήσεις συναδέλφων βουλευτών ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...