Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Από το χάραμα στο Κέντρο Υγείας... για ένα κουτί φάρμακα!

Φεύγουν από το σπίτι τους τα χαράματα και στις 05.30 βρίσκονται ήδη στο Κέντρο Υγείας της περιοχής τους. Ο γιατρός δε θα έρθει παρά δύο ώρες αργότερα, κι όμως ηλικιωμένοι περιμένουν καρτερικά για μια ευκαιρία  στο χαρτάκι της προτεραιότητας, δίνοντας αγώνα για να τους "γράψει" ο γιατρός τα φάρμακα που χρειάζονται.

Μετά από μια ολόκληρη ζωή δουλειάς φθάνουν, τώρα, στη δύση της ζωής τους, να συνωστίζονται για ένα κουτί φάρμακα ... για την επιβίωσή τους.

Στα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία "γράφονται" καθημερινά ιστορίες τρέλας, καθώς με την πληροφορία ότι "έρχεται" νέα απεργία των φαρμακοποιών, κάθε πρωί συρρέουν κατά δεκάδες ανήμποροι άνθρωποι και ηλικιωμένοι για να εξασφαλίσουν τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι γιατροί συνταγογραφούν ηλεκτρονικά, κάτι που εξαρχής θέτει περιορισμό ως προς τον αριθμό των συνταγών που μπορούν να εκτελεστούν ημερησίων. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς συνωστίζονται από τα άγρια χαράματα, διεκδικώντας μια θέση στην "τυχερή" 15άδα των συνταγών. Όσοι δεν τα καταφέρουν ... επιστρέφουν την επόμενη ημέρα.

Η εικόνα, σήμερα, στο δ.δ. Κουνάβων του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων ήταν χαρακτηριστική. Κόσμος περίμενε έξω από το αγροτικό ιατρείο από τις 05.30 το πρωί! Όταν η αγροτική γιατρός έφθασε στις 07.15 αντίκρισε 40 άτομα να συνωστίζονται στην ουρά, αν και εξαρχής ήταν σαφές ότι δε θα εξυπηρετούνταν όλοι, καθώς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επιτρέπει στους γιατρούς ως τις 15.00 μετά το μεσημέρι (οπότε τελειώνει η βάρδια) να εκτελέσουν 15 συνταγές, αυστηρά, ούτε μία παραπάνω!

Η κατάσταση αυτή προκαλεί, καθημερινά, απίστευτη ταλαιπωρία, οργή κι αγανάκτηση, ενώ οι γιατροί εκφράζουν κατανόηση για όσα συμβαίνουν και συστήνουν ... υπομονή! Μιλώντας στο Cretalive, ο πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ Ηρακλείου, Δημήτρης Μπρίμης επιβεβαίωσε την κατάσταση. 
"Πράγματι γίνεται πανικός σε όλα τα ιατρεία του νομού Ηρακλείου, εν αναμονή μιας νέας κινητοποίησης των φαρμακοποιών. Για καλή μας τύχη ισχύουν ακόμη οι χειρόγραφες συνταγογραφήσεις. Παρ'όλ'αυτά δημιουργείται το αδιαχώρητο από κόσμο. Συστήνω υπομονή στους ασθενείς κι εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εξυπηρετηθούν" - είπε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, όμοιο κομφούζιο καταγράφεται και στα φαρμακεία. Οι ασθενείς καταφθάνουν με συνταγές που φέρουν ημερομηνίες από τις αρχές Ιουνίου, οπότε οι φαρμακοποιοί απεργούσαν. Οι ασφαλισμένοι νομίζουν ότι θα εξυπηρετηθούν, όταν όμως πληροφορούνται ότι τα φαρμακεία έχουν λάβει απόφαση να εκτελούν συνταγές που φέρουν ημερομηνία μεταγενέστερη της 15ης Ιουνίου, αποχωρούν απογοητευμένοι κι εξοργισμένοι...
cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...