Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 12 Μαρτίου ενάντια στην άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων δημοσίων υπαλλήλων, συμμετέχει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου...

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΡ κάνει κάλεσμα στην Επιτροπή Αγώνα, τις ομάδες των Εναλλακτικών δράσεων και όλους τους εκπαιδευτικούς, σήμερα Δευτέρα 10 Μαρτίου και ώρα: 7:00 μ.μ. στο Στέκι των Καθηγητών με στόχο την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων των επόμενων ημερών.

"Η ενεργοποίηση των συναδέλφων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των δράσεων του σωματείου μας, ώστε να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος μας στις 23 Μαρτίου, ώστε να μην ανοίξει η Κερκόπορτα των απολύσεων", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΛΜΕΡ.

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου με ανακοίνωσή του ζητά (διαβάστε παρακάτω) την άμεση απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών.

Η θέση του Σύλλογου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών

«Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών»

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου μας συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα του νέου ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και διαπιστώσαμε πως έπειτα από:

α) Τη θεσμοθέτηση του νέου πειθαρχικού δικαίου στους δημοσίους υπαλλήλους που καταλύει κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου και απειλεί κάθε εργαζόμενο εντός και εκτός υπηρεσίας.
β) Το ζήτημα της αυτό-αξιολόγησης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών που θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση των σχολείων (σχολείο της αγοράς) και θα δημιουργήσει νέα δεξαμενή απολύσεων για τις επόμενες 11.500 απολύσεις στο δημόσιο το 2014.
γ) Τις διαθεσιμότητες των συναδέλφων μας της τεχνικής εκπαίδευσης και όλων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων στους ΟΤΑ και τα Πανεπιστήμια που βλέπουν τις πρώτες απολύσεις στο δημόσιο στις 22 Μαρτίου.
δ) Τις υποχρεωτικές μετατάξεις με αδιαφανή κριτήρια σε όλα τα επίπεδα.

Έρχεται  το Υπουργείο Παιδείας να θεσμοθετήσει ένα νέο ΠΔ για υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα ΠΔ που φέρει την υπογραφή του προέδρου της δημοκρατίας από το Δεκέμβριο του 2013 και δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες σε ΦΕΚ, διάστημα κατά το οποίο το Υπουργείο Παιδείας παίζει την "κολοκυθιά" για την εγκύκλιο των μεταθέσεων που έπρεπε να έχει βγάλει ήδη από το Νοέμβριο του 2013. Από χθες η ΔΟΕ έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τον υπουργό παιδείας που δεν εκδίδει την εγκύκλιο των μεταθέσεων.

Τι προβλέπει όμως το νέο ΠΔ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις:

-  Μετατίθενται υποχρεωτικά εκπαιδευτικοί που είναι οργανικά υπεράριθμοι στο νομό ανεξάρτητα εάν καλύπτουν λειτουργικά κενά (θα έχουμε το φαινόμενο να έρχονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στις θέσεις των συναδέλφων μας που θα ξενιτευτούν υποχρεωτικά με τις οικογένειές τους).
-  Μετατίθενται υποχρεωτικά όσοι είναι κάτω από 12 έτη υπηρεσίας, πράγμα που συνεπάγεται εκπαιδευτικό κανιβαλισμό (δεν θίγονται όλοι αλλά οι νέοι εκπαιδευτικοί).
-  Εάν πλεονάζει ζητείται η θέληση του εκπαιδευτικού για να μπει στον πίνακα των υποχρεωτικών μεταθέσεων εντός της περιφέρειας. Εάν αρνηθεί τότε μπαίνει σε πίνακα υποχρεωτικών μεταθέσεων για ολόκληρη την επικράτεια. Δηλαδή δεν τίθεται θέμα βούλησης του εκπαιδευτικού αλλά υποχρεωτικής υπαγωγής για να μην βρεθεί σε χειρότερη θέση (...σε λίγο θα μας πουν ότι οι εκπαιδευτικοί οικειοθελώς μετατίθενται, ότι δεν πιέζεται κανένας!!!).
-  Μετά τη διαδικασία γίνεται επανακαθορισμός των οργανικών θέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τίθενται υπό αίρεση οι οργανικές μας θέσεις (εάν θα παραμείνουν ή αν θα καταργηθούν).
-  Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται 15 Ιουνίου πριν δηλαδή κλείσει η προηγούμενη σχολική χρονιά και γίνουν οι εκπαιδευτικές μεταβολές και οι συνταξιοδοτήσεις που συνεπάγονται νέες οργανικές κενές θέσεις.

Συνέπειες που φέρνει το ΠΔ στους εκπαιδευτικούς:

-  Άνιση αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών (παλιοί και νέοι) με ότι αυτό συνεπάγεται στο λειτούργημά μας.
-  Υπερβολικές υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών (τεχνητά υπεράριθμοι κι όχι πραγματικά) ανά την Ελλάδα, όπου στις θέσεις τους θα πηγαίνουν αναπληρωτές αφού η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται μέχρι 15 Ιουνίου που δεν έχουν γίνει οι εκπαιδευτικές μεταβολές και ξεκαθάρισμα των οργανικών κενών από τις συνταξιοδοτήσεις.
-  Θα ελαχιστοποιηθούν ή και θα εκμηδενιστούν οι μεταθέσεις, αφού πρώτον δεν θα υπάρχουν οργανικά κενά (αφού προηγείται ως διαδικασία) αλλά και με το φόβο μην βρεθεί κάποιος ως τελευταίος τοποθετηθείς σε μία σχολική μονάδα δεν θα δηλώνει να μετακινείται.
-  Κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι εξασφαλισμένος αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταργηθεί η οργανική του θέση (συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολείων). Αυτό συνδυάζεται και με την ΚΥΑ σχετικά με την αναλογία εκπαιδευτικού και μαθητών με το 25 +10% δηλ 27,5 μαθητές ανά τάξη.
-  Η στόχευση είναι οι περαιτέρω απολύσεις, κοινωνικά νομιμοποιημένες αφού θα διατυμπανίζει το Υπουργείο Παιδείας ότι είναι προσωπικό που πλεονάζει, την ίδια στιγμή όμως στις θέσεις αυτές  θα προσλαμβάνει χιλιάδες εκπαιδευτικούς για να καλύψει αυτά τα λειτουργικά κενά που θα υπάρχουν.

Το ζήτημα δεν αφορά μονάχα τον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά ολόκληρη την κοινωνία που θα δει τα σχολεία να αδειάζουν από εκπαιδευτικούς και θα έχουμε ένταση των φετινών φαινομένων όπου μήνα Φεβρουάριο προσλήφθηκαν 1000 εκπαιδευτικοί κι όχι από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Θα δούμε συναδέλφους μας που περιμένουν να βρεθούν με τις οικογένειές τους (τις στερήθηκαν φέτος με τις αποσπάσεις) να χάνουν κάθε ελπίδα και στις θέσεις τους να έρχονται αναπληρωτές.

Ο κανιβαλισμός στον οποίο θέλουν να οδηγήσουν μεγεθύνεται από όλα τα υπόλοιπα νομοθετήματα (αξιολόγηση με ποσοστώσεις, πειθαρχικά κ.λπ.) προς τους εκπαιδευτικούς για να χρεωθούν τις αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και στην Ελλάδα. Θέλουν έναν φοβικό εκπαιδευτικό, με σκυμμένο κεφάλι που θα υποκύπτει σε κάθε του βήμα. Δεν θα τους περάσει.

Οι εκπαιδευτικοί δίνουμε ήδη μια μάχη απέναντι στις απολύσεις που έρχονται με το κατάπτυστο πλαίσιο της αυτό-αξιολόγησης. Από όσο φαίνεται έχει ενοχλήσει τα κυβερνητικά στελέχη η μαζικότητα που διαμορφώνεται από τη βάση του κλάδου μας. Κανένας φόβος δεν θα λυγίσει το εκπαιδευτικό κίνημα για μια ουσιαστική ποιοτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Κατόπιν όλων των παραπάνω ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει άμεσα θέση στο θέμα που θα πρέπει να ειδωθεί ως προέκταση των απολύσεων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση. Ζητάμε την άμεση απόσυρση του ΠΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...