Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Έκθεση ιστορικού υλικού για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

 Μία αξιόλογη έκθεση ιστορικού υλικού που αφορά στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και έχει ως τίτλο της «1770-1913: πορεία προς την Ένωση», εγκαινιάστηκε  στο «σπίτι του πολιτισμού» στο Ρέθυμνο.


Η έκθεση που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης και στην Αθήνα, ενώ σκοπός της είναι να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση.

«1770-1913: Πορεία προς την Ένωση». Αυτό είναι το θέμα της νέας αξιόλογης έκθεσης ιστορικού υλικού που εγκαινιάστηκε απόψε στο «σπίτι του πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η  έκθεση που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου, τους επόμενους μήνες θα ταξιδέψει στις υπόλοιπες

πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης, αλλά και στην Αθήνα, καθώς σκοπός της είναι να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην  Ένωση.

Το ιστορικό ταξίδι ξεκινά από την πρώτη μεγάλη επανάσταση των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας και χαράσσοντας μία

χρονογραμμή, στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, τη διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των επαναστάσεων την «ένωση ή θάνατο». Ακολούθως, παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στο φρούριο του Φιρκά, στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Η έκθεση που φέρει την υπογραφή της αντιπεριφέρειας και του δήμου Ρεθύμνου, καθώς και της ιστορικής και λαογραφικής εταιρεία Ρεθύμνου, αλλά και του εθνικού ιδρύματος, ερευνών και μελετών, «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου.

neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...