Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Σχολές γονέων και σχολές τρίτης ηλικίας στα Χανία

Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του Δήμου Χανίων, συνεχίζει απρόσκοπτα και φέτος το πρόγραμμα ''Σχολές Γονέων'' και '' Σχολές Τρίτης Ηλικίας ''. 


Μάλιστα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, στο Δημαρχείο Χανίων, μίλησαν για το πρόγραμμα η Πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Χρύσα Χαριτάκη, και η Διευθύντρια του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π., Κατερίνα Κουνελάκη.

Η κα Χαριτάκη επεσήμανε ότι φέτος ο Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. διευρύνει τη λειτουργία του, αφού προστίθεται η λειτουργία Σχολής Γονέων και κατά τις πρωϊνές ώρες σε ατομικές συνεδρίες. Οι Σχολές Γονέων αποσκοπούν στην πρόληψη των προβλημάτων, την προστασία της ψυχικής υγείας της οικογένειας και εστιάζουν στην εκπαίδευση και συμβουλευτική των γονέων. Στις μέρες μας, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να βοηθηθεί κάθε γονιός, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει το δρόμο για την ευημερία των παιδιών του ανέφερε η κα Χαριτάκη.

Παράλληλα η σημαντική αύξηση του προσδόκιμου ζωής οδήγησε στην εμφάνιση μια ενδιάμεσης ενεργής γενιάς, της τρίτης ηλικίας. Αυτή η γενιά απαλλαγμένη από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη δυναμική, που συχνά εκφράζει την ανάγκη για ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών. Για το λόγο αυτό κρίνεται χρήσιμο να λειτουργεί και "Σχολή της Τρίτης Ηλικίας", που σκοπό έχει την προώθηση της ευγηρίας τόσο στην ψυχή όσο και στο σώμα, προσεγγίζοντας θέματα, που έχουν να κάνουν με τις δυσκολίες, που προκύπτουν μετά τη συνταξιοδότηση, αλλά και το νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο άνθρωπος σε αυτή την φάση της ζωής του τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία, συμπλήρωσε η κα. Χαριτάκη.

Η κα. Κουνελάκη με τη σειρά της τόνισε ότι η Σχολή Γονέων απευθύνεται σε όλους τους γονείς, που αναζητούν ενημέρωση και πιο λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και επίλυσης προβλημάτων στο οικογενειακό περιβάλλον. Η Διευθύντρια του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς στόχους της Σχολής Γονέων που είναι η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, η εκπαίδευση του γονέα σε μεθόδους αποτελεσματικότερης επικοινωνίας με το παιδί του και η διαφύλαξη και προστασία της ψυχικής υγείας και της θετικής εξέλιξης του παιδιού.

Αναφορικά με τη ''Σχολή της Τρίτης Ηλικίας'' η κα. Κουνελάκη τόνισε ότι αποτελεί ένα σημείο συνάντησης, όπου δίδεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερώνονται σε θέματα, που τους απασχολούν σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και να δημιουργήσουν νέες σχέσεις μεταξύ τους.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα:

"Σχολή Γονέων" στα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας και στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Χανίων.

Η ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα και θα δουλεύει με βιωματικό τρόπο.Τα μέλη της έχουν τη δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής εμπειριών μέσα από βιωματικές ασκήσεις, παίξιμο ρόλων και έκφραση συναισθημάτων.

Οι ομάδες, που πρόκειται να δημιουργηθούν, είναι :

Ομάδα γονέων -παιδιών προσχολικής - σχολικής ηλικίας.

Ομάδα γονέων -παιδιών, που βρίσκονται στην εφηβεία.

Ομάδα μονογονεϊκών οικογενειών.

Ομάδα γονέων παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες .

Αιτήσεις συμμετοχής έως και την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2013. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 28213-41628 με την υπεύθυνη του προγράμματος, ψυχολόγο – κα. Μαλανδράκη Κατερίνα για τις ομαδικές αλλά και ατομικές συναντήσεις .

"Σχολή Τρίτης Ηλικίας" στα ΚΑΠΗ του Δήμου Χανίων

''Η Σχολή Τρίτης Ηλικίας'' θα αναπτύσσεται σε πέντε δίωρες συναντήσεις με τη μορφή διαλέξεων και βιωματικών ασκήσεων και θα υλοποιείται από την κα. Μαλανδράκη Κατερίνα - Ψυχολόγο και την κα. Σεφερλή Κατερίνα-Κοινωνική Λειτουργό. Τα μέλη των Κ.ΑΠ.Η. θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα, που τoυς αφορούν. Σκοπός του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. είναι να μπορέσει να συνεχίσει και να διευρύνει τη «Σχολή Τρίτης Ηλικίας», μιας που πρόκειται για μια πρωτότυπη δράση, απ' την οποία μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Οι θεματικές ενότητες, που πρόκειται να αναπτυχθούν από τις συγκεκριμένες ομάδες, είναι :

Ψυχική υγεία και ευεξία στην Τρίτη ηλικία.

Ελεύθερος χρόνος και ψυχαγωγία.

Διατήρηση των σχέσεων των ηλικιωμένων με οικογένεια και φίλους.

Στάσεις της κοινωνίας και του κράτους απέναντι στην Τρίτη Ηλικία (αποδοχή/περιθωριοποίηση).

Άνοιες. Έκπτωση της μνήμης στην Τρίτη Ηλικία.

Φυσιολογική και παθολογική εκδήλωση του άγχους.

Θλίψη ή Κατάθλιψη;

Δημιουργία κοινωνικών σχέσεων στην Τρίτη Ηλικία.



prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...