Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Χρεώνουν είσοδο σε... μοναστήρια της Κρήτης

Το να πηγαίνεις να ανάψεις ένα κερί και να προσευχηθείς σε ένα μοναστήρι ή μια εκκλησία (που λειτουργεί πρώτιστα ως θρησκευτικός χώρος) και να σου ζητούν να πληρώσεις εισιτήριο αν είσαι ξένος είναι ίσως μοναδικό παγκοσμίως. Λες και δεν υπάρχουν χριστιανοί ξένοι και ειδικά Ρώσοι, και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία όλοι κόπτονται για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού. 

Η έκπληξη των προσκυνητών σε θρησκευτικούς χώρους της Κρήτης μετατρέπεται σε σοκ ειδικά για εκείνους που έχουν ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό και γνωρίζουν ότι ακόμα και σε ναούς που αποτελούν αθάνατα αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης δεν πληρώνει κανείς εισιτήριο. Πολύ απλά γιατί δεν είναι ένα μουσείο αλλά ένας ναός, ένας χώρος προσευχής.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε, είναι εξωφρενικό να καλείται ο τουρίστας να πληρώσει είσοδο για να προσευχηθεί στο Αρκάδι ή την Παναγία την Κερά, όσο μικρό και αν είναι το αντίτιμο, όταν δεν πληρώνει για να μπει στη μεγαλύτερη εκκλησία του κόσμου, τον Άγιο Πέτρο της Ρώμης με τα ασύλληπτης ομορφιάς και καλλιτεχνικής αξίας έργα τέχνης, ή στον Άγιο Μάρκο της Βενετίας, ή στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου, ή την Παναγία των Παρισίων, ή την Παναγία του Στρασβούργου ή τον Άγιο Στέφανο της Βιένης ή σε όλες τις εκκλησίες που εμείς τουλάχιστον έχουμε διαβεί το κατώφλι τους, έχουμε προσευχηθεί και έχουμε θαυμάσει την ομορφιά και τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται σε αυτές.

Από 2 έως 3 ευρώ 

Στην Κρήτη σε αρκετές Μονές οι ξένοι τουρίστες για να μπουν πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο, η αξία του οποίου ανέρχεται από 2 έως 3 ευρώ. Από την άλλη, γίνεται ένας διαχωρισμός μεταξύ Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, με τους πρώτους να μπαίνουν ελεύθερα για να προσκυνήσουν.
Το γεγονός αυτό, προς έκπληξη αρκετών από μας, ισχύει εδώ και κάποια χρόνια και στο προσκήνιο έφτασε μόλις τις προηγούμενες ημέρες, όταν Ρώσοι τουρίστες, που επισκέφτηκαν τη Μονή Κεράς Καρδιωτίσσης και πλήρωσαν 2 ευρώ είσοδο εξέφρασαν τα παράπονά τους στη "Νέα Κρήτη".

Σύμφωνα με τους ξεναγούς, εισιτήριο δεν πληρώνουν οι Έλληνες, αλλά μόνο οι αλλοδαποί επισκέπτες σε αρκετές μονές εδώ και χρόνια. Για παράδειγμα, ανέφεραν τη Μονή Τοπλού, που πληρώνουν οι ξένοι επισκέπτες 3 ευρώ είσοδο, την Αγία Τριάδα Τσαγκαρόλων στα Χανιά με 2 ευρώ είσοδο, τη Μονή Αρκαδίου με 2,5 ευρώ, τη Μονή Πρέβελη, όπου πληρώνεται ανάλογο εισιτήριο, όπως και στο Κολυμπάρι στη Μονή Γωνιάς.


rethymnoguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...