Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Στ' Ανώγεια ξαπόστειλαν το φασισμό στα κατώγια

Οι νέοι πορεύτηκαν ώς την πλατεία Αρμί όπου έγιναν ένα με το πλήθος, καθώς σύσσωμο το χωριό συμμετείχε στις εκδηλώσεις
Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ /enet.gr

«Τα Ανώγεια και τη Βιάννο τα 'κάψαν οι ναζί, φασίστες δεν χωράνε σε τούτο το νησί». Με αυτό το σύνθημα ολοκλήρωσαν οι νέοι και οι νέες των ιστορικών Ανωγείων της Κρήτης την αντιφασιστική πορεία που πραγματοποίησαν χθες με αφορμή την επέτειο του Ολοκαυτώματος του χωριού.

Η νεολαία του χωριού συγκεντρώθηκε στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων και πραγματοποίησε την Αντιφασιστική Πορεία με πανό και συνθήματα διασχίζοντας το χωριό και βροντοφωνάζοντας ότι «τίποτα ποτέ δεν μπορεί να ξεχαστεί, καθώς όλοι μας μεγαλώσαμε με τις ιδέες και τις αξίες που μας μετέδωσαν ξεχωριστά οι δικοί μας άνθρωποι που βίωσαν στο πετσί τους τις μαύρες μέρες της Κατοχής και τον όλεθρο και θάνατο που σκόρπισε ο φασισμός».

Οι νέοι στη συνέχεια εισήλθαν στην πλατεία Αρμί όπου έγιναν ένα με το πλήθος, καθώς σύσσωμο το χωριό συμμετείχε στις εκδηλώσεις. Δοξολογία προς τιμήν των πεσόντων τέλεσε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, μπροστά στο άγαλμα με τα ονόματα όλων των νεκρών Ανωγειανών σε όλους τους πολέμους που τους χρειάστηκε η πατρίδα.

Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές στους πεσόντες. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο από όλους τους φορείς του τόπου.

Μεταξύ άλλων, στα Ανώγεια βρέθηκαν χθες η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι βουλευτές Ρεθύμνου Ανδρέας Ξάνθος και Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος και ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου Μανόλης Πετράκης.

Ο Γιάγκος Χαιρέτης με το λαούτο του είπε ένα τραγούδι και συγκίνησε με την ερμηνεία του.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης η εκπαιδευτικός Ζαχαρένια Κεφαλογιάννη ανέλυσε στους παρευρισκομένους όλο το χρονικό του Ολοκαυτώματος και τα μηνύματα που περνάει αυτό μέχρι τις μέρες μας, καθώς και για τους κινδύνους που γεννιούνται από ανθρώπους που ασπάζονται φασιστικές και ρατσιστικές ιδεολογίες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

Σε πρόσφατη δήλωσή του ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, είχε τονίσει:

«Για τις φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανωγείων, στη μνήμη της 69ης επετείου του Ολοκαυτώματος, η Πολιτιστική Επιτροπή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων και ο Σύλλογος των Σεισάρχων, ο Σκακιστικός Ομιλος Ανωγείων αλλά κυρίως και με τη συμμετοχή και δραστηριότητα μιας μεγάλης ομάδας νέων, οργανώσαμε ένα τριήμερο με ποικίλες εκδηλώσεις ενάντια στο φασισμό.

»Αφορμή γι' αυτή τη θεματολογία στάθηκαν όχι μόνον τα αυξανόμενα φαινόμενα νεοφασισμού στη χώρα μας και στην Ευρώπη γενικότερα, αλλά και η ευθύνη μας να υπενθυμίζουμε στις νεότερες γενιές, των Ανωγειανών και όλων των Ελλήνων, τα δραματικά παθήματα που έχει βιώσει το χωριό μας από την εγκληματική δράση του φασισμού διαχρονικά.

»Ομως σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ έχουμε ανάγκη και κάτι άλλο, να μελετούμε με προσοχή και νηφαλιότητα τις διαφορετικές όψεις της ανθρώπινης φύσης, τις καθημερινές ανθρώπινες συμπεριφορές και να μην τις θεωρούμε όλες φυσικές και αυτονόητες.

Γιατί ακόμα και σήμερα πολλοί λαοί ή άτομα ή οργανωμένες ομάδες συμβαίνει να θεωρούν, περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά, "ότι κάθε ξένος είναι εχθρός". Αυτή η πεποίθηση βρίσκεται στο βάθος της ψυχής μας σε λανθάνουσα μορφή.

»Πολλές φορές βλέπουμε να εκδηλώνεται μεμονωμένα και ασυντόνιστα.

»Οταν όμως αυτή η ανομολόγητη σκέψη αποτελέσει τη μείζονα κυρίαρχη σκέψη ενός συλλογισμού, τότε στο τέλος της αλυσίδας βρίσκεται η φρίκη και η κτηνωδία των ολοκαυτωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...