Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ποιος είναι ο Γερμανός Μπερν Μπρινκ που εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο και φτιάχνει τη συγκλονιστικότερη μπίρα της Ελλάδας [εικόνες]


Οι μπίρες που φτιάχνει δεν θυμίζουν σε τίποτα τις μπίρες του κιλού που ξέρουμε. Η συνταγή εδώ είναι γερμανική: μπίρες αφιλτράριστες και απαστερίωτες με 4.8% αλκοόλ, η ξανθιά και η μαύρη Brink's συγκλονίζουν με τη γεύση και το άρωμά τους. Οι πρώτες ύλες (βύνη κριθαριού, λυκίσκος και μαγιά, όλα βιολογικής καλλιέργειας) εισάγονται από τη Γερμανία με πίστη στο γερμανικό νόμο του 1516, περί «καθαρότητας της μπίρας».

Η ξανθιά Brink's είναι μπίρα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα: πλούσια σε γεύση και θολή -επειδή είναι απαστερίωτη- σε στέλνει απευθείας σε βέλγικη παμπ, σε ιρλανδέζικο μπαρ ή σε γερμανικό σπίτι με οικιακή ζυθοποιία. Δεν έχει καμία σχέση με τις «ψημένες» μπίρες του εμπορίου, είναι πραγματική μπίρα.

Ενας Γερμανός μαθηματικός την έφτιαξε

Ιδρυτής της ζυθοποιίας είναι ένας Γερμανός, ο δρ. Μπερν Μπρινκ, ο οποίος μάλιστα εκτός από λάτρης του ζύθου δεν είχε καμία σχέση με αυτό, όντας μαθηματικός και μάλιστα στο Πανεπιστήμιο της Σκωτίας!

Ομως τον χτύπησε κεραυνοβόλος έρως και... αυτό ήταν, όπως αποκαλύπτει το madeinCrete!

Τη σύζυγό του, Ευαγγελία Παπαδάκη, θα τη δει πρώτη φορά τυχαία στη Σκωτία. Μετά ο ίδιος θα έρθει στο Ρέθυμνο για να τη βρει και να κάνει και διακοπές.

Οι καλές όμως αποφάσεις πολλές φορές είναι της στιγμής - δεν θέλουν πολλή σκέψη. Μια στιγμή αρκεί για να τα αλλάξεις όλα.

Aρχισε με μπίρα σπιτική

Αυτό έκανε και ο δρ. Μπρινκ, άλλαξε πολλά όχι όμως και την μπίρα. Στην αρχή ξεκίνησε να τη φτιάχνει για δική του χρήση.

Ως φοιτητής εργαζόταν σε μια μπιραρία και σε μικρές επιχειρήσεις ζυθοποιίας, ενώ έφτιαχνε μπίρα στο σπίτι του.

Λόγω του επαγγέλματός του, πηγαινοερχόταν στην αρχή στη Σκωτία. Οταν ερχόταν στο Ρέθυμνο, έφτιαχνε την μπίρα του και έφευγε ξανά. Αυτό όμως δεν μπορούσε να διαρκέσει για πάντα.

Επρεπε να λάβει άλλη μια απόφαση, δεν είχε έρθει όμως ακόμα η ώρα - έπρεπε πρώτα το «πείραμα» να πετύχει.

Εχοντας την παραδοσιακή ευχή από έναν φίλο: «Και ο Θεός ας δώσει τον πλούτο Του και την ευλογία Του!», η πρώτη παραγωγή έγινε τον Αύγουστο του 2001 και σύντομα η πρώτη βιολογική μπίρα στην Ελλάδα ήταν έτοιμη, ύστερα από πολλές περιπέτειες.

Τα μηχανήματα ζυθοποιίας έφτασαν πριν ολοκληρωθεί το κτίριο και εγκαταστάθηκαν σ' ένα ζυθοποιείο χωρίς κουφώματα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα (με μία παλιά και μικρή γεννήτρια) και χωρίς τον κατάλληλο ψυκτικό εξοπλισμό (η δεξαμενή ψύχθηκε με παγάκια).

Δύσκολος χειμώνας, οι πωλήσεις τους πρώτους μήνες του χρόνου κατά μέσο όρο ήταν λιγότερο από 100 λίτρα! (για σύγκριση: τον Ιανουάριο 2010 οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 6.000 λίτρα).

Ευτυχώς, ο ζυθοποιός δεν έχει ακόμη αφήσει τη δουλειά του στη Σκωτία, θα ταξιδεύει κάθε μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια. Η εμφιάλωση γίνεται με ένα ημι-αυτόματο εμφιαλωτήριο και τα μπουκάλια κλείνονταν με το χέρι. Με το χέρι και κόλλα ταπετσαρίας και οι ετικέτες στα μπουκάλια!

Ξεκίνησε με την ονομασία Ρεθυμνιακή

Το 2003 η Ρεθυμνιακή μπίρα θα γίνει γνωστή ανά την Ελλάδα και και το 2005 σερβίρεται στη βρετανική πρεσβεία όπου γιορτάζονται τα γενέθλια της Βασίλισσας Ελισάβετ. Το ταξίδι έχει αρχίσει...

Η Ρεθυμνιακή μπίρα θα κυκλοφορήσει σε «ξανθιά» και «μαύρη» για να καλύπτει όλα τα γούστα. Είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από τη ΔΗΩ.

Η γραφειοκρατία έφαγε τη «Ρεθυμνιακή»

Στο εμπόριο το τελευταίο διάστημα η μπίρα σερβίρεται με την επωνυμία Brink's, και με ζωγραφιά την Κρήτη.

Ο νόμος περί ζύθου είναι ακόμη στα χαρτιά και δεν προβλέπει μπίρα με ονομασία προέλευσης!

Ετσι μια μεγάλη παύλα (-) υπάρχει στη θέση του ονόματος «Ρεθυμνιακή» και με αυτήν την ετικέτα και με την επωνυμία Brink's κυκλοφορεί στο εμπόριο μέχρι να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο. Όταν αλλάξει και ο νόμος, την παύλα (-), θα αντικαταστήσει και πάλι η «Ρεθυμνιακή».

Πήρε βραβείο ποιότητας και ήθους

Η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία» τον Αύγουστο του 2001 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την πρώτη βιολογική μπίρα. Δέκα χρόνια αργότερα, στα θετικά της έχει (μεταξύ άλλων) ένα βραβείο ποιότητας και ήθους (Καθημερινή, 2008), μια εγκατάσταση που ολοκληρώθηκε μόλις το 2010 και μια σταθερά ανοδική πορεία. Εναντίον της, έχει την ελληνική γραφειοκρατία που της απαγόρευσε να ονομάζεται «Ρεθυμνιακή μπίρα» γιατί «δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» έτσι, η (Γερμανική) οικογένεια Brink, ιδιοκτήτρια της «Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας», αποφάσισε να λύσει το θέμα βάζοντας το όνομα της επάνω στην ετικέτα της μπίρας που παράγει στο Ρέθυμνο: Brink'sBeer.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...