Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ηράκλειο - Μεγάλη ανακάλυψη στο ΙΤΕ: Δημιούργησαν μικρούς μαγνήτες χρησιμοποιώντας φως


Ένα νέο τρόπο για να δημιουργήσουν μικρούς μαγνήτες χρησιμοποιώντας φως, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο Ηράκλειο, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Ames στις ΗΠΑ.

Φωτίζοντας οξείδια του μαγγανίου- πολύπλοκα υλικά που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη τεχνολογία- με υπερβραχείς παλμούς λέιζερ, κατάφεραν μέσα σε ένα δισεκατομμυριοστό του χιλιοστού του δεκάτου του δευτερολέπτου να αλλάξουν τη μαγνητική τους κατάσταση από αντιφερρομαγνήτη σε φερρομαγνήτη.

Η ιδιότητα των ηλεκτρονίων που ονομάζεται σπιν, υπεύθυνη για το μαγνητισμό, χρησιμοποιείται σε ηλεκτρονικές συσκευές και μαγνητικές μνήμες για την κωδικοποίηση της πληροφορίας σε bits: το 0 και το 1 αντιστοιχούν σε διαφορετικές τιμές του συνολικού σπιν. Οι ερευνητές κατάφεραν να μαγνητίσουν την ύλη με ταχύτητα 1000 φορές μεγαλύτερη από αυτή στις πιο γρήγορες σημερινές μαγνητικές μνήμες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι γρήγορες αλλαγές της μαγνητικής κατάστασης αποτελούν τη βάση ενός «μαγνητικού διακόπτη», με ευρείες εφαρμογές από γρήγορες μνήμες και σκληρούς δίσκους μέχρι τη συλλογή ενέργειας με μελλοντικά φωτοβολταϊκά συστήματα.

 Η ανακάλυψη του «Κβαντικού Φεμτο-Μαγνητισμού» από τις ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΤΕ, Ηλία Περάκη, και του επίκουρου καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Iowa State και του Εργαστηρίου Ames των ΗΠΑ Jigang Wang ανακοινώθηκε στο περιοδικό Nature.

 Έτσι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημιουργία συσκευών που θα λειτουργούν 1000 φορές γρηγορότερα, με ταχύτητες τουλάχιστον 10 terahertz (1012 hertz) αντί για 10 gigahertz (109 hertz) όπως μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...