Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για το Πεδίο Βολής στο Ρέθυμνο


Οι κάτοικοι θέτουν ζήτημα επικινδυνότητας και απειλούν με κινητοποιήσεις


Την έντονη αντίδραση των κατοίκων έχει προκαλέσει η χρήση του Πεδίου Βολής από τον στρατό στους Αρμένους Ρεθύμνου με τους κατοίκους να απειλούν ακόμα και με κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για υπόθεση με ιστορία τουλάχιστον 20 ετών. Οι κάτοικοι των Αρμένων δεν δέχονται να χρησιμοποιεί ο στρατός ιδιωτικές εκτάσεις, όπου στήνονται όπλα και πραγματοποιούνται βολές με πολύ μεγάλη επικινδυνότητα.

Ιδιοκτήτης επιχείρησης της περιοχής, το σπίτι του οποίου βρίσκεται κοντά στο Πεδίο Βολής, δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «η κατάσταση που επικρατεί είναι σχεδόν παράλογη, δεδομένου των αντιφάσεων που ισχύουν» και προσθέτει:

«Αυτό μας οδηγεί στο να μην επιτρέπουμε πλέον τις βολές και να είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα σε περίπτωση που εκ νέου επιχειρηθεί ρίψη».

Ο πρόεδρος της κοινότητας Αρμένων, Γιώργος Κολυβάκης, υπογραμμίζει: «Έχουμε ενημερώσει, τόσο τη διοίκηση της 5ης Μεραρχίας Κρήτης, όσο και τον δήμο Ρεθύμνης για τις προθέσεις μας. Υπάρχουν τα χωριά Αρμένοι, Φωτείνος, Αγ. Γεώργιος και Σωματάς, που βρίσκονται στην περιοχή του υποτιθέμενου Πεδίου Βολής, ενώ, επίσης, πίσω από το σημείο, όπου πέφτουν τα βλήματα, υπάρχουν τα χωριά, Ρούσο Σπίτι, Όρος, Γουλεδιανά, Σελί, Καρές και Κάστελος. Τα δύο τελευταία χωριά απέχουν μόλις 500 μέτρα από το σημείο, που σκάνε τα βλήματα».

Λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων, τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχουν εκτελεστεί βολές, παρά ταύτα, όμως, κάθε χρόνο τμήματα του στρατού από όλη την Κρήτη επιχειρούν και στήνουν όπλα για να εκτελέσουν άσκηση βολών.

Μάλιστα, το 2009 το θέμα έφτασε στη Βουλή, όπου η αρμόδια επιτροπή ζήτησε να ανασταλούν οι βολές, να απαλλοτριωθούν ιδιωτικές εκτάσεις και σε περίπτωση αντίδρασης των κατοίκων, να γίνει έρευνα για εξεύρεση κατάλληλου μέρους εκτέλεσης βολών.

Το θέμα, όμως, πάγωσε -σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινότητας- παρά το ενδιαφέρον και από πλευράς του δήμου, διότι είναι δύσκολο να βρεθεί έκταση 600 περίπου στρεμμάτων (2.000 Χ 300 μέτρα). «Παράλληλα, η επικινδυνότητα που επικρατεί μετά από κάθε βολή είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και όχι μόνον. Για παράδειγμα, πέρυσι τον Οκτώβρη, ύστερα από φωτιά που έβαλε η υπηρεσία πρασίνου του δήμου για να κάψει κλαδιά, ένα βλήμα εξερράγη χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα» προσθέτει ο κ. Κολυβάκης και καταλήγει: «Οι κάτοικοι και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής ζητάμε άμεσα τη λύση που δεν θα επιτρέψει να ζούμε πλέον σε καθεστώς επικινδυνότητας και ανασφάλειας».

Το Πεδίο Βολής έχει απασχολήσει και τους εκπροσώπους των οικοδομικών συνεταιρισμών, των δασκάλων και των αστυνομικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει νομική κάλυψη, ώστε να εκτελούνται βολές από τον στρατό και μάλιστα, στο σημείο που βρίσκεται, σε πολύ μικρή απόσταση από την τοποθεσία όπου γίνεται ανέγερση νέων κατοικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...