Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τα δίκαια 11 δις.

Άρθρο του Βουλευτή Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη.

Αρκετά έχουν ακουστεί όσον αφορά την υπάρχουσα αντίδραση για τα άδικα μέτρα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε συγκεκριμένες προτάσεις, ούτε το δια ταύτα. Στην παθογένεια του ελληνικού κράτους καταθέτω σκέψεις που δεν είναι μόνο προτάσεις για ισοδύναμα αλλά και εθνική ανάγκη.

Καπνός

Το 9% των φορολογικών εσόδων της χώρας προέρχεται από την φορολόγηση καπνού. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ο καπνός είναι η περισσότερο λαθραία διακινούμενη νόμιμη ουσία στον κόσμο. Το 11,6% όλων των τσιγάρων είναι λαθραία. Υπάρχουν τρία είδη λαθρεμπορίας τσιγάρων, η παράνομη μεταφορά χωρίς φόρο, η παράνομη αγορά χωρίς τελωνείο και παράνομη κατασκευή. Η αιμορραγία στα φορολογικά έσοδα εκτιμάται στα 500 εκ.

Υγεία.

Το 2% του υπολογίζεται ότι αποτελεί η παραοικονομία στην υγεία αφαιρώντας από το ελληνικό κράτος έσοδα από φόρους που πλησιάζουν τα 5 δις. Το φάρμακο αποτελεί το 20% των συνολικών δαπανών και το υπόλοιπο 80% αποτελεί υπηρεσίες. Η μείωση στις τιμές των φαρμάκων επέφερε στα ασφαλιστικά ταμεία 750 εκατ. Ευρώ και μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία κατά 100 εκτ. Ευρώ. Αυτά τα 850 εκ. είναι πολύ μικρό ποσό έναντι των 5 δις.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...