Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ηράκλειο: Οι φόλες προκαλούν οργή και αγανάκτηση

Σε κατάσταση σοκ είναι πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων στο Ηράκλειο, αλλά και σε άλλες περιοχές του Νομού, καθώς είδαν τους τετράποδους φίλους τους να χάνονται από φόλες και δηλητήρια.


Άγνωστοι δράστες «χτυπούν» σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου, αλλά και εκτός αυτού, όπως, στη Χερσόνησο, στις Γούβες και στην Επισκοπή, δηλητηριάζοντας τα σκυλιά, είτε αυτά είναι αδέσποτα, είτε δεσποζόμενα.


Είναι χαρακτηριστικό πως οι ιδιοκτήτες των ζώων, αλλά και οι ζωόφιλοι γενικότερα, ζητούν να μπει τέλος σε αυτό το φαινόμενο, έχοντας μάλιστα καταφύγει στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας μηνύσεις κατά αγνώστων.

Ενώ πολλοί πλέον χρησιμοποιούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προειδοποιούν και να ενημερώνουν, όπως έγινε πρόσφατα με Ηρακλειώτη που ενημέρωσε για φόλες στην περιοχή της Κνωσού.

Οι μέθοδοι των δολοφόνων

1. Δηλητηρίαση από φόλα

Οργανοφωσφορικά δηλητήρια (εντομοκτόνα σε υγρό ή σκόνη), έντονη σιελόρροια, έντονη δακρύρροια, σμίκρυνση της κόρης του οφθαλμού, μυϊκά τινάγματα, ασθματική αναπνοή, τρέμουλο, σπασμοί, κώμα

Θεραπεία: Μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Εντούτοις, προκειμένου να έχει το ζώο ελπίδα επιβίωσης, θα πρέπει να του παρασχεθούν άμεσα οι πρώτες βοήθειες.

- Προκαλέστε εμετό: Δώστε αλάτι, μουστάρδα ή σόδα φαγητού από το στόμα διαλυμένο σε χλιαρό νερό (30 -60cc διαλύματος). ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Εάν το ζώο δείχνει σημάδια νευρικότητας όπως τρέμουλο, ζάλη, κατάρρευση, ΜΗΝ προσπαθήσετε να δώσετε εμετικό, διότι μπορεί να προκληθεί πνευμονία από αναρρόφηση. Προχωρήστε αμέσως στο επόμενο στάδιο.

- Μετά τον εμετό: ταμπλέτες ενεργού άνθρακα καθυστερούν την απορρόφηση του δηλητηρίου- Παράδειγμα: Norrit

- Κάνετε ένεση ατροπίνης (1 φιαλίδιο σε γάτα ή μικρόσωμο ζώο, 2 ή 3 φιαλίδια σε μεγαλόσωμο ζώο). Η ενδοφλέβια χορήγηση έχει την γρηγορότερη απορρόφηση, η ενδομυϊκή απορροφάται πιο αργά και η υποδόρια ακόμα αργότερα.

2. Δηλητηρίαση από Βαρφαρίνη (ποντικοφάρμακο)

Η Βαρφαρίνη είναι αντιπηκτικό που καταστρέφει τη βιταμίνη Κ και προκαλεί αιμορραγίες.
Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα για μερικές μέρες. Κατόπιν εμφανίζονται στο σώμα ή τα ούλα κηλίδες κόκκινες, μοβ ή σκούρες μπλε, σημάδια εσωτερικής αιμορραγίας. Τα ούλα θα είναι πολύ αναιμικά. Το ζώο μπορεί να αιμορραγεί από την μύτη, το στόμα, το πέος, τον πρωκτό και εσωτερικά.

Θεραπεία: Το αντίδοτο είναι το Κονάκιον (Βιταμίνη K1) για να βοηθηθεί η πήξη του αίματος σε ενέσιμο διάλυμα, δόσης 5-20mg. ανάλογα το μέγεθος και βάρος του ζώου. Η ένεση γίνεται υποδόρια με τη μικρότερη δυνατή βελόνα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αιμορραγία. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί καθημερινά για μία εβδομάδα.

3. Δηλητηρίαση με Τριμμένα Γυαλιά

Η πιο θανατηφόρα και σκληρή μέθοδος, χωρίς αντίδοτο. Όμως το ζώο πρέπει να μεταφερθεί σε κτηνίατρο το γρηγορότερο για να γίνει προσπάθεια διάσωσης. Το κουτί των πρώτων βοηθειών πρέπει να περιέχει: νερό, αλάτι, ατροπίνη, κονάκιον, σύριγγες.

ΠΗΓΗ: creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...