Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ξεσηκωμός στο Αρκαλοχώρι για το «ντουμάνι» από το εργοστάσιο της περιοχής

Δραματική η καθημερινή διαβίωση από την επαναλειτουργία του Πυρηνελαιουργείου της πρώην ΟΜΕΛΒΑ


Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Αρκαλοχωρίου εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την έντονη αντίδρασή τους για τις καταλυτικές συνέπειες της επαναλειτουργίας του Πυρηνελαιουργείου της πρώην ΟΜΕΛΒΑ με τα σύννεφα αιθαλομίχλης που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρά στην περιοχή.


Αυτό αποφάσισε η Επιτροπή Αγώνα κατά του Πυρηνελαιουργείου της πρώην ΟΜΕΛΒΑ που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη στο Αρκαλοχώρι, με στόχο την οργάνωση των αντιδράσεων και τον σχεδιασμό των παραπέρα ενεργειών και κινητοποιήσεων.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου Ζαχαρία Καλογεράκη.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση πού επικρατεί στην περιοχή και διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι κατά την λειτουργία της μονάδας, η καθημερινή διαβίωση μέσα στο «ντουμάνι» και την κακοσμία είναι αδύνατη και ανυπόφορη.

Επισημάνθηκε ότι η τοπική κοινωνία είναι πάγια αντίθετη και δεν έχει αποδεχθεί τα τετελεσμένα. Τέλος μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον της περιοχής και αφού οι αρμόδιοι κάνουν ότι δεν μπορούν να το αντιληφθούν και να δώσουν λύση, η μόνη επιλογή που μας απομένει είναι, η δυναμική και αγωνιστική διεκδίκηση με κάθε νόμιμο τρόπο, του δίκαιου αιτήματος μας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση στα πλαίσια των παραπάνω αποφασίστηκαν:

1. Κινητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων με την πραγματοποίηση ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ το ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ και ώρα 12 το ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟΥ ΓΑΖΕΠΗ ΤΟ ΜΥΛΟ.

2. Κατάθεση αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων από ιδιώτες κατοίκους της γύρω περιοχής

3. Πραγματοποίηση ελέγχων από την πλευρά των τοπικών φορέων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, για τις εκπομπές των ρύπων

4. Απαιτούμε την γνωστοποίηση των ελέγχων της Περιφέρειας και θέλουμε να είμαστε παρόντες στις δειγματοληψίες

5. Απαιτούμε από την Περιφέρεια να μην δοθεί άδεια αορίστου χρόνου όπως προβλέπεται, αφού ήδη παραβιάζονται όροι και προϋποθέσεις που τίθενται στην προσωρινή άδεια που έχει λάβει η μονάδα

6. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της προσφυγής του Δήμου στο ΣτΕ

7. Καλούμε κλιμάκιο της Περιφέρειας από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και ιδιαίτερα του προέδρου και των μελών της επιτροπής Περιβάλλοντος, να περιοδεύσουν μαζί μας στην περιοχή, κατά την ώρα πλήρους λειτουργίας της μονάδας

8. Μετά την συγκέντρωση του ΣΑΒΒΑΤΟΥ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, μετάβαση στο Ηράκλειο στη Περιφέρεια και παράδοση των αποφάσεων και ψηφισμάτων των τοπικών φορέων.

Πηγή: cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...