Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Ταξίδι στα Ανώγεια για... καλή καρδιά

Το πανέμορφο χωριό της Κρήτης μπορεί να αποτελεί το «μυστικό όπλο» κατά της καρδιοπάθειας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.


Η διατροφή των κατοίκων, πλούσια σε λιπαρά χάρη στην κατανάλωση τυριού, κρέατος και αρτοσκευασμάτων, θα δημιουργούσε αναμφίβολα καρδιαγγειακά προβλήματα. Ωστόσο, οι κάτοικοι των Ανωγείων και των γύρω περιοχών φαίνεται πως έχουν υποστεί μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που τους προστατεύει από τα προβλήματα υγείας λόγω παχυσαρκίας και επιπρόσθετου βάρους, αναφέρει το σχετικό άρθρο της Daily Mail.


Μια ομάδα ερευνητών από το Ερευνητικό Ίδρυμα Wellcome Trust Sanger Institute στο Κέμπριτζ ανακάλυψε πως η παραλλαγή του γονιδίου μειώνει τα επίπεδα των βλαβερών λιπαρών και συναντάται κατά σαράντα φορές συχνότερα στον πληθυσμό των Ανωγείων.

Η παραλλαγή του γονιδίου ονομάζεται R19X. Η επικεφαλής της σχετικής μελέτης Ελευθερία Ζεγγίνη δηλώνει η προστασία που παρέχει το γονίδιο ίσως μπορεί να αναπαραχθεί τεχνητά, ώστε να μειωθούν τα περιστατικά καρδιοπάθειας σε ασθενείς από όλο τον κόσμο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications και τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε δείγματα από 1.200 άτομα.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι η R19X, παραλλαγή του γονιδίου APOC3, εμφανίζεται συχνότερα στον πληθυσμό των Ανωγείων και μάλιστα σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη πληθυσμιακή ομάδα στην Ευρώπη.

Η παραλλαγή βοηθά στη μείωση των λιπαρών του αίματος, με αποτέλεσμα το μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα της «καλής χοληστερόλης».

Σε άλλους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς η R19X απαντάται σε ποσοστό 0,05%. Στον πληθυσμό των Ανωγείων το ποσοστό αγγίζει το 2%.

Μετά την Ικαρία που αναδείχθηκε ως «το νησί της νιότης», τώρα και τα Ανώγεια της Κρήτης διακρίνονται για την υγεία του πληθυσμού τους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...