Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στην Βουλή από τον Λευτέρη Αυγενάκη, οι προτάσεις των Μεσιτών για την φορολόγηση των ακινήτων

Σε προτάσεις της Ομοσπονδίας  Μεσιτών  Αστικών  Συμβάσεων  Ελλάδος για το σχέδιο νόμου που αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα διαβιβάζοντας σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας.


Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης «η φορολόγηση ακινήτων πρέπει να σχετίζεται με την ικανότητα δημιουργίας προσόδου. Έτσι, τα μακροχρόνια ανοίκιαστα ακίνητα και οι ανεκμετάλλευτες γαίες πρέπει να εξαιρούνται ή να επιβαρύνονται όπως οι βοηθητικοί χώροι με τον ελάχιστο συντελεστή 0,1 επί του αρχικού.


Επιπλέον, στο σχέδιο νόμου δεν λαμβάνεται μέριμνα για τα ακίνητα που προορίζονται για επιχειρηματική/ επενδυτική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό προτείνεται ο συντελεστής φορολόγησης να είναι χαμηλότερος (0,5 για χώρους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών) και να ισχύει για μισθωμένα και ιδιόκτητα ακίνητα. Για τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται θα πρέπει να μεγαλώσει ο μειωτικός συντελεστής όπως επίσης για διατηρητέα ακίνητα, δασικές εκτάσεις, ξενοδοχεία και ιδιαίτερα ακίνητα πολλαπλών χρήσεων καθώς και τα μη μισθωμένα ακίνητα.»

Ακόμη «δεν λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ενδεχόμενου βάρους του ακινήτου που μπορεί να οφείλεται σε δάνειο ή άλλη υποχρέωση. Προτείνεται η απομείωση του φόρου σε αναλογία με την ύπαρξη δανειακής επιβάρυνσης. (πχ  αν χρωστάει κανείς το 30% της αξίας του δανείου να απομειωθεί κατά 15% ο φόρος, αν χρωστάει 50% να μειωθεί κατά 25% κοκ). Επιπροσθέτως η προϋπόθεση της μη ύπαρξης άλλης ασφαλιστικής ή φορολογικής οφειλής για την μερική ή ολική απαλλαγή από το φόρο ακινήτων είναι ανεδαφική. Πρόνοια πρέπει να ληφθεί και για τους επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών ή παρουσιάζουν ελάχιστες ροές εσόδων και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις.»

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της Ο.Μ.Α.Σ.Ε., «θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και να ψηφιστούν μέτρα που θα στοχεύουν, στην μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας, στην συνέχιση αναστολής των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία και στην υποχρέωση των τραπεζών να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που δεν μπορούν πραγματικά να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, την κατάργηση του φόρου υπεραξίας ή τουλάχιστον να μειωθεί στο 5% διότι με ψεύτικες αντικειμενικές αξίες θα αναγκαστούν οι πωλητές να πληρώνουν υπέρμετρο φόρο, και τέλος την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων διότι λόγω των χαμηλών εισοδημάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες είναι άδικο να φορολογούνται βάσει της κατοχής των ακινήτων που απέκτησαν από οποιαδήποτε αιτία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...