Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

“Θάλασσες πολιτισμού” στην Κρήτη

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σε συνεργασία με τους Εταίρους της διοργανώνει εβδομάδα συναντήσεων στο πλαίσιο του έργου «ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»(Ε.Π. ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2007 – 2013


16 Δεκεμβρίου (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων, Ανώγεια)


17 Δεκεμβρίου (Αίθουσα «Καστελλάκη» ΕΒΕΗ, Κορωναίου, Ηράκλειο)

18 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Πλ. Κουντουριώτη, Ηράκλειο)

Το Πρόγραμμα  ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αποσκοπεί στην προώθηση κοινής ανάπτυξης σε θέματα πολιτιστικού τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου χρησιμοποιώντας το φυσικό & το πολιτιστικό υπόβαθρο των δύο χωρών ως αφετηρία για την εμπέδωση κοινών πρακτικών, προτάσεων & πρωτοβουλιών. Εκμεταλλευόμενο τις ευκαιρίες που αναπτύσσονται στα δύο νησιά ως κομβικά σημεία της Μεσογείου και προσπαθώντας να ενισχύσει και ισχυροποιήσει την προσφορά και ζήτηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, προτείνει μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Με αφετηρία την Περιφέρεια Κρήτης και την Κύπρο ως γειτνιάζουσες περιοχές και ειδικότερα στην περιοχή του ΒΔ Ψηλορείτη στην Κρήτη και στην περιοχή του Τροόδους στην Κύπρο, το πρόγραμμα, χρησιμοποιεί  ως εργαλείο τοπικής ανάπτυξης τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά των τόπων και επιχειρεί να προωθήσει τη διασυνοριακή συνεργασία ξεκινώντας από την τοπική πολιτισμική ταυτότητα.

Καταγράφει και αναδεικνύει σημαντικές πολιτιστικές διαδρομές των περιοχών ενδιαφέροντος, επισημαίνει τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου, τη μοναδική πολιτιστική και οικιστική κληρονομιά με απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική συνειδητοποίηση και τη δημιουργία οικολογικής συμπεριφοράς – τη βασική προϋπόθεση για την υποστήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού από την τοπική κοινωνία. Συγκεντρώνοντας τις εν δυνάμει ποιότητες των τόπων σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, ασχολιών και αγροτικής οικονομίας, προτείνει τη δημιουργία καινοτόμων ανταγωνιστικών δράσεων στον τομέα της επιχειρηματικότητας με τις ακόλουθες ενέργειες:

Τη σύσταση ενός δικτύου που θα προωθήσει ένα νέο πρότυπο ήπιου πολιτιστικού τουρισμού για την προσέλκυση επισκεπτών, το οποίο προβάλλει με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και υποστηρίζει με την κατάλληλη προετοιμασία, ενημέρωση και οργάνωση των εμπλεκόμενων τοπικών παραγόντων, την οργάνωση συνεργασιών και την ανάπτυξη των κατάλληλων μηχανισμών.

Την ενίσχυση και υποστήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με τη δημιουργία και παραγωγή έντυπου και ψηφιακού υλικού, τη διοργάνωση κύκλων επιμόρφωσης με την Α’/βάθμια, Β’/βάθμια Εκπαίδευση και των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την προώθηση και διαχείριση καινοτόμων πρακτικών και εμπειριών.

Το έργο ΘΑΛΛΑΣΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ συγχρηματοδοτείται με 80% από την Ε.Ε. και 20% από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Ε.Π. ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ 2007 – 2013. Συντονιστής είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Επικεφαλής Εταίρος) και Εταίροι του Προγράμματος είναι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΚΟΥΡΗΤΩΝ» και η Κοινότητα Πεδουλά της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...