Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Παρέμβαση Μανώλη Κεφαλογιάννη για την ολοκλήρωση του δρόμου Βόριζα- Νίδα - Ανώγεια - Σίσες.

Την ολοκλήρωση του δρόμου Βόριζα- Νίδα - Ανώγεια – Σίσες ζητά με παρέμβαση του στην κυβέρνηση ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης  Κεφαλογιάννης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης  του προς τους Υπουργούς  Yποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ Ολοκλήρωση οδού : Βόριζα- Νίδα - Ανώγεια - Σίσες.

Α). Στα Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α της Β Ο Υ Λ Η Σ  την Τετάρτη 11 Μαΐου 1994 διαβάζουμε:

"32. Στην με αριθμό 1903/12-4-94 ερώτηση δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 20421/5-5-94 έγγραφο από τον

Υπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της 1903/94 ερώτησης που  κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ. κ. Σ. Κόρακα και Γ. Αραβανή και αναφέρεται στη χρηματοδότηση έργων στον παραπάνω Δήμο, σας πληροφορούμε, σ’ ό,τι αφορά την αρμοδιότητά μας, τα ακόλουθα:

 2."Αποπεράτωση κατασκευαζόμενου οδικού άξονα Σίσες - Ανώγεια - Νίδα - Βόριζα" είχε ανατεθεί χρόνια κατ’ αρχήν στην 7η ΜΟΜΑ πριν από 10 χρόνια και τώρα στην 2η ΔΕΚΕ. Είναι ο οδικός άξονας, που έχει προταθεί στο Περιφερειακό Σκέλος του πακέτου ΝΤΕΛΟΡ.

Ο Υφυπουργός Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ"

Β). ΣΗΜΕΡΑ, 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ, 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ 39 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΥΤΟΥ.

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται από γενιές Κρητών για να δώσει μια αποφασιστική ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής  συνδέοντας τη Μεσαρά Ηρακλείου με τα Ανώγεια Ρεθύμνης και τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης, μια από τις ωραιότερες περιοχές της Χώρας.

Ως κώλυμα ολοκλήρωσης του έργου σε μήκος περίπου 1,5 χλμ προβάλλεται το γεγονός ότι διέρχεται από περιοχή NATURA 2000 με κωδικό GR 4330005 όπου περιλαμβάνονται προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας.

Ο  Νόμος 3937/2011 – ΦΕΚ/Α 60/31.03.2011 «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας κλπ"  δίνει τη δυνατότητα αποχαρακτηρισμού η τροποποίησης μιας περιοχής NATURA εφ όσον δεν αποτελεί περιοχή απόλυτης προστασίας σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, δεδομένου ότι  οι περιοχές NATURA προσδιορίζονται κάθε φορά από το κράτος μέλος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία . Με το νόμο 4164/2013 η Κτηματολόγιο ΑΕ είναι αρμόδια για την πιστοποίηση της θέσης κάθε ακινήτου εντός ή εκτός περιοχής Natura 2000, εκδίδοντας τα σχετικά πιστοποιητικά.  Επίσης, αναλαμβάνει την ψηφιακή ενημέρωση και τήρηση των ορίων των περιοχών των χερσαίων προστατευόμενων περιοχών και των τύπων οικοτόπων σε εθνικό επίπεδο.

Κατόπιν αυτών ερωτασθε εάν προτίθεσθε σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης να προχωρήσετε στον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από όπου διέρχεται η οδός του θέματος, αφού ληφθούν υπόψη και οι εισηγήσεις του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης (απόφαση 144/2011) και υπό την προϋπόθεση ότι:

1.Δεν πρέπει να γίνει αλλοίωση των ιδιαίτερων μορφολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής

2.Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική προστασία της έκτασης, που θα διευκολυνθεί με τη διάνοιξη της νέας οδού και αντιπυρικών ζωνών, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση πυροφυλακιου και θηροφυλακιου

3. Η οδός θα προσαρμόσει στην αισθητική του τοπίου, με τη συλλογή, καθαρισμό και απομάκρυνση πάσης φύσεως άχρηστων υλικών μετά την απομάκρυνση της καθώς και με τη φύτευση των πρανών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...