Σάββατο 10 Αυγούστου 2013

Τα πρώτα χελωνάκια... προτίμησαν την Κρήτη!


Τα θαλάσσια χελωνάκια βγήκαν από την πρώτη φωλιά, φέτος, στην παραλία του Πλατανιά Ρεθύμνου.

Μάλιστα, ο Δήμος Ρεθύμνης και ο σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ" προσκαλούν τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στο Ενετικό Λιμάνι και ώρα 21:30 μ.μ τον κόσμο, για να... συνοδέψει τα χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα για το ταξίδι της ζωής τους, που μόλις ξεκίνησε στο Ρέθυμνο.

Όπως διαβάζουμε στο MadeΙnCreta, η εκκολαπτική περίοδος, φέτος, ξεκίνησε, στις 15 Ιουλίου. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος, τα πρώτα χελωνάκια της Ελλάδας εμφανίστηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Πλατανιά Ρεθύμνου.

Τα ίχνη των μικρών χελωνών εντοπίστηκαν από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη διάρκεια της πρωινής τους περιπολίας, που γίνεται καθημερινά στις παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Ρεθύμνου.


Σύμφωνα με τα ίχνη, τα χελωνάκια πήγαν με επιτυχία τη θάλασσα, κάτι που δεν είναι πάντα βέβαιο, ιδιαίτερα στις τουριστικές παραλίες της Κρήτης.

Ο έντονος φωτισμός, που συνήθως προέρχεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις ή από τα δημοτικά φώτα, γίνεται πολλές φορές η αιτία που τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και ακολουθούν πορεία αντίθετη της θάλασσας, κάτι που οδηγεί στον θάνατό τους.

Η συνεργασία του Συλλόγου με τις δημοτικές αρχές και με ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και οι ψάθινοι διάδρομοι που τοποθετούν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδόν σε όλες τις φωλιές του κόλπου Ρεθύμνου, περιορίζουν κατά πολύ το πρόβλημα του αποπροσανατολισμού αλλά σίγουρα δεν το εξαλείφουν, εφόσον η φωτορύπανση είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στη Κρήτη.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τα χελωνάκια βγήκαν από φωλιά που δεν είχε μαρκαριστεί από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Και αυτό γιατί φέτος η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας άρχισε ιδιαίτερα νωρίς σε όλες τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, πριν αρχίσουν οι πρωινές περιπολίες των εθελοντών!χελωνάκια θαλάσσια χελώνα πλατανιάς εκκόλαψη αρχέλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...