Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το 4ο Ελληνο-Ρωσικό Συνέδριο BIONANOTOX 2013 στο Ηράκλειο


Σήμερα πραγματοποιήθηκε η έναρξη του 4ου Ελληνο-Ρωσικού Συνέδριου BIONANOTOX 2013 με Διεθνή συμμετοχή από Ρωσσία, Η.Π.Α., Καναδά, Δανία, Καζανκστάν, Ουκρανία και Ελλάδα  με θέμα: «Βιοπολυμερή και Νανοϋλικά: Πρόσφατες Εξελίξεις  και Θέματα Ασφάλειας-Τοξικολογίας και Οικολογίας» που διεξάγεται στο Ηράκλειο Κρήτης από 06/05/13 έως 11/05/2013. Το συνέδριο συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά το Τμήμα Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ελληνική Εταιρεία Τοξικολογίας, το Πανεπιστήμιο Mendeleyev, το Πανεπιστήμιο Lomonosov  της Μόσχας, η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και η Ρωσική Εταιρεία Πειραματικής Τοξικολογίας.

Το 6ήμερο συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Agapi Beach στην Αμμουδάρα, Ηράκλειου Κρήτης.

Ιστοσελίδα συνεδρίου: www.bionanotox.org

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής κ.Αριστείδης Τσατσάκης και
 ο καθηγητής  Mikhail  Shtilman 



Η διοργάνωση του εν λόγω συνεδρίου είναι αποτέλεσμα της μακράς και αγαστής συνεργασίας εικοσαετίας και πλέον, μεταξύ Ρώσων και Ελλήνων επιστημόνων σε αυτό το ερευνητικό πεδίο στο πλαίσιο διμερών επιστημονικών προγραμμάτων.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το συνέδριο είναι από την Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και από διαπρεπή Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ινστιτούτα της Ρωσίας της Ευρώπης και Αμερικής.

Το συνέδριο έχει ως πρωταρχικό στόχο να φέρει σε επαφή τους Ρώσους και Έλληνες επιστήμονες που διεξάγουν έρευνα στο ευρύτερο πεδίο της βιονανοτεχνολογίας – σύγχρονης επιστημονικής κατεύθυνσης που υπόσχεται πολλά οφέλη στην ανθρωπότητα. Αναμένεται να συμβάλλει στην επέκταση της ήδη υπάρχουσας πολιτιστικής συνεργασίας και των πολιτιστικών επαφών, που μετράν αιώνες, στη σφαίρα επιστημονικής της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στις κατευθύνσεις αιχμής, ενισχύοντας αμφοτέρων την ανταγωνιστικότητα τους και το ερευνητικό δυναμικό.

Τα θέματα βιονανοτεχνολογίας αφορούν πολλούς επιστημονικούς κλάδους, τη βιολογία, τη χημεία, τη τοξικολογία, την νανοτεχνολογία και τη βιοτεχνολογία με εφαρμογές στην Ιατρική τη φαρμακολογία αλλά και το ευρύτερο βιομηχανικό τομέα.

Διαφόρων συνθέσεων βιοϋλικά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων ιατρικών ειδών όπως ενδοπροσθετικών της καρδιάς, βαλβίδων και αγγείων στην οδοντιατρική και για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων κ.α.

Επίσης στη σύγχρονη Βιοτεχνολογία και γενετική τα βίο και νάνο υλικά έχουν σπουδαίες εφαρμογές στην καλλιέργεια των κυττάρων όπως και στα συστήματα για την ανάλυση του γενετικού υλικού.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό μίλησαν:

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής κ.Αριστείδης Τσατσάκης,

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών Εταιρειών της Τοξικολογίας καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας.

και

Ο καθηγητής Mikhail Shtilman, Καθηγητής Πανεπιστημίου Mendeleyev της Μόσχας, Διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Βιοϋλικών.

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι η μεταφορά των φαρμάκων με νανοσωματίδια σε κύτταρα και σε οργανίδια, την εναρμόνιση της νομοθεσίας για την βιοδιαθεσιμότητα των φαρμάκων, τη δημιουργία νανοπαρασκευασμάτων για την από στόματος χορήγησης ινσουλίνης, τη δημιουργία βιοαποικοδομήσιμων πολυμερών με βιοτεχνολογία κλπ

Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου τις πρώτες μέρες είναι:

Ο Καθηγητής Kagan Varerian από το Πανεπιστήμιο του Pitsburg των Η.Π.Α

Ο Καθηγητής Ronald Noefield από το Πανεπιστήμιο Quins Kingston του Καναδά.

Ο Καθηγητής Varfolomeev Sergei από τη Μόσχα Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοχημικής Φυσικής.

Και ο καθηγητής Dzantiev Boris Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοχημείας της Μόσχας.

Η καθηγήτρια Volova Tatiana από το Κράσνογιασκ της Σιβηρίας θα παρουσιάσει νέα βιοπολυμερή για την δημιουργία ενδοπροσθετικών υλικών με ιδιότητες βιοαποικοδόμησης μέσα στον οργανισμό.

Τέλος ο καθηγητής Sharkeev Yurii από το Τομσκ της Ρωσίας θα παρουσιάσει νέα βιοϋλικά υψηλης σκληρότητας για την αποκατάσταση οστών.

Τα προϊόντα της νανοτεχνολογίας έχουν ήδη βρει εφαρμογές όχι μόνο στην Ιατρική και Φαρμακευτική αλλά και σε πολλούς βιομηχανικούς κλάδους όπως την κατασκευαστική και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Το συνέδριο αυτό συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδος-Ρωσίας όχι μόνο στο επιστημονικό πεδίο αλλά και ευρύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...