Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Μόνο από τις εξαγωγές ζουν οι αγγειοπλάστες στο Θραψανό Ηρακλείου

Το γνωστό "έξω πάμε καλά" βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση των πιθαριών του Θραψανού, του χωριού στο δήμο Μινώα Πεδιάδος, που για δεκαετίες ζούσε κυριολεκτικά από τα αγγεία που κατασκεύαζαν οι επιδέξιοι τεχνίτες στο χωριό.

Σήμερα, ο συνεταιρισμός "Μίνως" εξακολουθεί να επιβιώνει, όχι όμως χάρη στην προτίμηση των ντόπιων στα ξακουστά πιθάρια του Θραψανού, αλλά χάρη... στις εξαγωγές!

Αυτό που πολλές επιχειρήσεις επιδιώκουν, οι εξαγωγές, είναι αυτό που ο συνεταιρισμός έχει καταφέρει να κατακτήσει, χρόνο με το χρόνο, εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωσή του, στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα γνωστά αγγεία της περιοχής - περίπου το 90% της παραγωγής - φθάνουν στην Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία, την Αμερική ... ακόμη και στο Ισραήλ, ενώ εντός των συνόρων "κινούνται" όταν ο καιρός "ανοίγει" και ιδιώτες αλλά και ξενοδόχοι καλλωπίζουν και φροντίζουν τους κήπους και τους άλλους εξωτερικούς χώρους που διατηρούν.

"Η ελληνική αγορά έχει πέσει. Υπάρχουν δυσκολίες και στο εξωτερικό, αλλά στεκόμαστε μόνο από τις εξαγωγές" - λέει ο πρόεδρος των αγγειοπλαστών του Θραψανού, Μιχάλης Πλουμάκης, προσθέτοντας ότι το Θραψανό έχει καλό όνομα. Ευτυχώς οι ξένοι που το προτιμούν, γνωρίζουν την ποιότητα των κρητικών πιθαριών αλλά και το συνεταιρισμό "Μίνως", που κόντρα στο "γρήγορο" και "πρόχειρο" ρυθμό της σύγχρονης ζωής, επιμένει να διατηρεί την παράδοση και την τεχνική των παππούδων, που μετέφεραν την τέχνη της αγγειοπλαστικής από γενιά σε γενιά, με αποτέλεσμα ο τόπος να συγκρατεί - κατά το δυνατόν - τον πληθυσμό του.

"Είναι η συνέχεια της παράδοσης του μινωικού πολιτισμού" - λέει η γραμματέας του συνεταιρισμού αγγειοπλαστών Θραψανού Άννα Χαλκιά, η οποία "βλέπει" ότι η προσπάθεια "παρά την κρίση αντέχει". Όπως λέει η ίδια "ο συνεταιρισμός διατηρείται λόγω της υποδομής που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια αλλά και της διαφήμισης από τους πελάτες στο εξωτερικό".

Όσο για τους ίδιους τους αγγειοπλάστες, που με τα ίδια τους τα χέρια μεταμορφώνουν μία άμορφη μάζα σε καλαίσθητα και χρηστικά αγγεία, είναι ηλικίας, κατά μέσο όρο, 35 - 40 χρονών και στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν την τοπική και οικογενειακή παράδοση. Μάλιστα η αγγειοπλαστική, κάθε άλλο παρά... ντεμοντέ θεωρείται, καθώς ακόμη και πολύ νέα παιδιά εκφράζουν ενδιαφέρον και μαθαίνουν την τέχνη. Αν εξελιχθεί σε επαγγελματικό δρόμο ή μείνει ένα χόμπι... κανείς δεν το ξέρει!

20 χρόνια είναι στο επάγγελμα ο Κώστας Χουλάκης, ο οποίος ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του. Σήμερα, προς ικανοποίησή του βλέπει το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τα έργα του, ωστόσο δεν μπορεί να μην εκφράσει την ανησυχία του για ... τα εν οίκω. "Η τέχνη βρίσκεται στο κόκκινο, μας κρατάνε οι εξαγωγές" - λέει ο ίδιος, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τους αλλεπάλληλους φόρους που καθιστούν το τελικό προϊόν μη ανταγωνιστικό σε σχέση με τα αντίστοιχα - έστω και κατώτερα ποιοτικά - από την Κίνα και την Ταϊβάν, όπου το φθηνό εργατικό δυναμικό και οι χαμηλοί φόροι, συντελούν στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών.

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...