Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μιχελογιαννάκης: 30 φαρμακεία στο Νομό Ηρακλείου οδηγούνται σε κλείσιμο


Ο βουλευτής  Ηρακλείου κ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης  συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο  του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Ιωάννη  Τσικανδηλάκη.  Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ενημέρωσε τον κ. Μιχελογιαννάκη για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην φαρμακευτική περίθαλψη, από την επαναλαμβανόμενη ασυνέπεια και αδιαλλαξία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι αιτίες που προκαλούν  το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων, οι οποίες συνοψίζονται :   α) στην μη παραγωγή Ελληνικών φαρμάκων, β) στην δημιουργία παράλληλων εξαγωγών, γ) στις μειωμένες τιμές μεταξύ ελληνικής  και ξένης αγοράς, με αποτέλεσμα να προτιμάται η ξένη αγορά, δ) στην έλλειψη ρευστότητας των φαρμακοποιών, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την μη πληρωμή των φαρμακαποθηκών, ε) στις δικλείδες ασφαλείας για χρηστή εξαγωγή.


Αναφέρθηκαν επίσης, στην δεδομένη ανάγκη δημιουργίας Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και στην αναγκαιότητα ύπαρξης ποιοτικού ελέγχου, κάρτας υγείας, πρωτοκόλλου υγείας και δυνητικής πρόσβασης στο πρότυπο. Ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε τόσο γύρω από ζητήματα ανοίγματος του επαγγέλματος, ανεργίας των νέων φαρμακοποιών, δημιουργίας εταιριών φαρμακοποιών και αποφυγής εισροής πολυεθνικών εταιριών στην ελληνική αγορά, όσο και γύρω από την αύξηση των γενοσήμων φαρμάκων από το 50% στο 80% μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Εκτενή ήταν και η αναφορά στο ωράριο των φαρμακείων, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τον αριθμό των εισακτέων στις φαρμακευτικές σχολές.

Με δεδομένο ότι από τα 284 φαρμακεία  του Ηρακλείου, τα 2 έχουν ήδη κλείσει  και  αναμένονται να κλείσουν άλλα 30, όπως πληροφόρησε το βουλευτή ο κ. Τσικανδηλάκης, αναφέρθηκαν σε  μια σειρά από θέματα που προκαλούν οικονομική ασφυξία στα φαρμακεία οδηγώντας τα σε κατάρρευση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν :
Στις οφειλές από ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία που αφορούν τα έτη 2010 και 2011.
Στη μη εξόφληση των παλαιών χρεών (1 δις περίπου).
Στη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών των τρεχουσών φαρμακευτικών δαπανών από πλευράς Υπουργείου Υγείας.
Στην επιβολή αναδρομικού rebate στους φαρμακοποιούς.

Μετά το τέλος της  συζήτησης ο κ Μιχελογιαννάκης  τόνισε «είναι αδιανόητο λόγω λανθασμένων πολιτικών του κράτους, ήδη 30 φαρμακεία στο Νομό μας να οδηγούνται σε κλείσιμο».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...