Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ρύθμιση Στεγαστικών δανείων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Ζητά ο Λ. Αυγενάκης 

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στην Βουλή το ζήτημα της «ρύθμισης των στεγαστικών δανείων του πρώην οργανισμού εργατικής κατοικίας», μέσω της Κοινοβουλευτικής του παρέμβασης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση.
Στην παρέμβασή του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας καταργήθηκε με τον Ν. 4046/2012. Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας αποτελούσε τον κύριο οργανισμό που επιδοτούσε δάνεια για την αγορά Α΄ κατοικίας. Μεταξύ άλλων παροχών, ο  ΟΕΚ επιδοτούσε το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας, που θα έπαιρνε ο δικαιούχος, από τράπεζα με την οποία ο Οργανισμός συνεργαζόταν, εφόσον συγκέντρωνε τις προϋποθέσεις. Το ποσοστό επιδότησης του επιτοκίου εξαρτιόταν από: α) την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, β) το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα, γ) την αντικειμενική αξία του ακινήτου, δ) το εμβαδόν του ακινήτου. Η διάρκεια του δανείου ήταν υποχρεωτικά για 15 χρόνια και το επιτόκιο κυμαινόμενο. Υπήρχε διπλή επιδότηση: από τον ΟΕΚ για τα πρώτα 9 χρόνια και από το Ελληνικό Δημόσιο τα πρώτα 7.5 χρόνια. Το κυμαινόμενο επιτόκιο καθορίζονταν με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο προστίθεντο το spread, το οποίο ήταν  το κέρδος της Τράπεζας. Πάρα πολλοί δικαιούχοι, οι οποίοι είχαν συνάψει στεγαστικά δάνεια με τις τράπεζες, με τις οποίες συνεργαζόταν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, σήμερα, λόγω των πολλαπλών εξόδων που επιβάλλει η συγκυρία και σε συνδυασμό με τους έμμεσους φόρους που τους έχουν επιβληθεί, αδυνατούν να πληρώσουν το ποσό του στεγαστικού τους δανείου. Έτσι, απευθύνθηκαν σε τράπεζες προκειμένου να πετύχουν ευνοϊκότερους όρους για το δάνειό τους. Οι τράπεζες τους ανταποκρινόμενες στο αίτημά τους, τους απάντησαν ότι μπορούν να προβούν σε ρύθμιση επιμήκυνσης δανείου, ωστόσο η οποιαδήποτε μορφής ρύθμιση συνεπάγεται και την σύναψη νέας σύμβασης, με την οποία τους αφαιρείται το δικαίωμα της «επιδότησης»».
Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη «οι δικαιούχοι σύναψαν δάνεια, γνωρίζοντας ότι δικαιούνται της επιδότησης και μία τέτοια εξέλιξη, επί της ουσίας καταπατά τον «κανονισμό» της δανειακής τους σύμβασης» ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αποκατασταθεί η παραπάνω αδικία και να καταφέρουν οι δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ να προβούν σ’ οποιαδήποτε μορφής ρύθμιση, χωρίς να στερηθούν του βασικού τους δικαιώματος, «της επιδότησης των δανείων τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...