Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Κνωσός "χτυπάει" μέσω του Μινωικού Πολιτισμού την πόρτα της Unesco

Την πόρτα της Unesco για να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς χτυπάει ξανά η Κνωσός. Αυτή τη φορά όμως δια της...πλαγίας οδού
Οι προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν για ένταξη του ανακτόρου της Κνωσού στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco μπορεί να έπεσαν στο κενό λόγω της άναρχης δόμησης γύρω του, ωστόσο φαίνεται ότι βρέθηκε τρόπος για να "περάσει" η υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με το prismanews.gr, πρόκειται να συνταχθεί νέος φάκελος, ο οποίος θα αφορά γενικότερα τον Μινωικό Πολιτισμό και θα αφορά πέρα από την Κνωσό, τη Φαιστό, τη Ζάκρο και τον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων.

"Είναι γεγονός, πως κανένα ιστορικό ή φυσικό μνημείο της Κρήτης δεν είναι ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Και το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα οδυνηρό, καθώς ο μοναδικός Μινωικός πολιτισμός και συγκεκριμένα ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, στερείται της αναγνώρισης που του αρμόζει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εξαιτίας συγκεκριμένων διαδικασιών για τη διαμόρφωση του ευρύτερου χώρου" δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης.

Και πρόσθεσε: "Καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της UNESCO να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές οδηγίες που έχει εκδώσει, προκειμένου να προωθηθεί η ένταξη της Κνωσού, είναι επιβεβλημένο όλοι οι τοπικοί φορείς να συνεργαστούν στενά με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων και τα αρμόδια τμήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠ.ΠΟ., αλλά και με την τοπική κοινωνία για να αντιμετωπίσουν από κοινού όλες τις αντιξοότητες που υπάρχουν προκειμένου να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να προετοιμαστεί σωστά ο φάκελος υποψηφιότητας που θα υποβληθεί στην UNESCO. Οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αν όλα γίνουν όπως πρέπει η UNESCO θα αποδεχτεί το αίτημα και η Κνωσός θα λάβει τη θέση που της αρμόζει στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...