Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Εκατοντάδες παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο - 32 φορείς δεν αντέχουν την κρίση

Τριάντα δύο φορείς παιδικής προστασίας αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να παρέχουν τον Σεπτέμβριο ιατρική περίθαλψη και εκπαιδευτικά προγράμματα σε παιδιά με νοητική υστέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, σοβαρές ασθένειες, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Αυτό επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και φορείς παιδικής προστασίας από όλη την Ελλάδα. Οι φορείς εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους και έκαναν έκκληση προς την Πολιτεία να τους δώσει, όπως επισήμαναν, όχι κάτι επιπλέον, αλλά αυτά που έχει υποχρέωση.

Τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 32 φορείς συνοψίζονται στην υποχρηματοδότηση από το κράτος, στην περικοπή και καθυστέρηση καταβολής των τακτικών επιχορηγήσεων, στη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων και τροφείων από τον ΕΟΠΥΥ, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους, στον φόρο εισοδήματος για τα ακίνητα που αποφέρουν στα κοινωφελή ιδρύματα συμπληρωματικούς πόρους, καθώς και στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο, το ύψος της δωρεάς που μπορεί να δεχτεί κοινωφελές σωματείο δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του ετήσιου συνολικού εισοδήματος του δωρητή και απαλλάσσεται πλέον μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζει.

Δραματική ήταν η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και στο οικοτροφείο που λειτουργεί, από την πρόεδρό του, Ελευθερία Ζερβάκη-Σμυρναίου. «Κουραστήκαμε να φτιάχνουμε υπομνήματα και να μην παίρνουμε απάντηση. Η Πολιτεία είναι απούσα και ανάλγητη. Είμαστε στα όρια της απόγνωσης. Το προσωπικό μας δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ τους προηγούμενους πληρώθηκε με δάνεια των ίδιων των γονιών. Τα παιδιά στο οικοτροφείο μας έχουν βαρύτατες ασθένειες και δεν είναι αυτοεξυπηρετούμενα και οι γονείς των περισσότερων έχουν φύγει από τη ζωή. Τι θα απογίνουν εάν κλείσει το οικοτροφείο;».

Οι 32 φορείς παιδικής προστασίας εξυπηρετούν 15.051 παιδιά με βαριές αρρώστιες, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Στους φορείς αυτούς εργάζονται 1.306 άτομα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτα από δύο έως οκτώ μήνες.

Οι 21 από τους 32 φορείς λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση, από την οποία έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση (από τις τέσσερις) για το 2012 και ελπίζουν ότι εντός των ημερών θα λάβουν τη δεύτερη δόση με μεγάλη καθυστέρηση. Σημειώνεται εξάλλου ότι οι επιχορηγήσεις των φορέων έχουν μειωθεί σε ποσοστό 50% σε σχέση με το 2010.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ιδρύματος «Θεοτόκος». Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Ερωτόκριτο Νεόφυτο, το ίδρυμα το 2009 έλαβε επιχορήγηση από την τότε Νομαρχία Αθηνών 1.840.000 ευρώ. Το 2010 το ποσό ανήλθε στα 1.400.000 ευρώ και το 2011 στα 1.050.000 ευρώ. Φέτος το ίδρυμα έλαβε 140.000 ευρώ, καθώς και την υπόσχεση ότι θα λάβει άλλα τόσα χρήματα και δεν έχει καμία ενημέρωση για το αν θα του δοθούν άλλα χρήματα για το 2012. «Την ίδια ώρα ο ΕΟΠΥΥ μας χρωστάει δύο εκατομμύρια ευρώ και οι εργαζόμενοί μας έχουν να πληρωθούν από το Μάιο» συμπληρώνει.

Το ίδρυμα «Θεοτόκος» δεν είναι το μοναδικό που περιμένει να λάβει νοσήλια και τροφεία από τον ΕΟΠΥΥ. Οι 22 από τους 32 φορείς δεν έχουν λάβει καθόλου χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για το 2012, ενώ εκκρεμούν και εισφορές από το 2011.

Σημειώνεται ότι οι 8 από τους 32 φορείς στηρίζονται αποκλειστικά στις ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες. Για το 2012 έχει διαπιστωθεί 60% μείωση εσόδων από αυτές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι 32 φορείς που ένωσαν τη φωνή τους για να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους είναι τα δέκα κοινωφελή σωματεία που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» (Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών, Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη», Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειο», Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά», «Οι Φίλοι της Μέριμνας – Εταιρεία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και στο Θάνατο», Σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού», Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη, Σωματείο «Πνοή– Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού», Φίλοι του Ιδρύματος «Θεοτόκος» και Παιδικά Χωριά SOS), καθώς και οι: Κέντρο Διημέρευσης και Αποοκατάστασης «Αμυμώνη», Πρότυπο Ειδικό Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι», Ένωση Γονέων «Στέγη Ειδικής Θεραπευτικής Αγωγής», Σικιαρίδειο Ίδρυμα, «Εστία» Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής, Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ «Το Εργαστήρι», σωματείο «Ο Καλός Σαμαρείτης», σύλλογος γονέων «Το Πέταγμα», Πηνελόπειο Ίδρυμα, ΕΛΕΠΑΠ, Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», «Μέριμνα του Παιδιού», Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας «Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης», σωματείο «Κυψέλη», Ίδρυμα για το Παιδί «Παμμακάριστος», Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Αθλητικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και τη Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας «Περιβολάκι», Σύνδεσμος Προστασίας Παιδιών, Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων, Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, ΚΗΦΑ ΑΜΕΑ και σωματείο «Άσπρες Πεταλούδες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...