Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Ε.Π.Κ. Κρήτης: Δανειολήπτες, πως θα προστατεύσετε το σπίτι σας από τον πλειστηριασμό!

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ενημερώνει τους πολίτες (μισθωτούς , συνταξιούχους άνεργους, ελεύθερους επαγγελματίες, έμπορους, αγρότες) οι οποίοι έχουν οφειλές και επιθυμούν να προστατεύσουν την πρώτη και κύρια κατοικία τους από τον πλειστηριασμό, σύμφωνα με τον ν.4224/2013 ότι εντάσσονται οι εξής οφειλές

α) οφειλές προς τράπεζες (στεγαστικά/επισκευαστικά, καταναλωτικά δάνεια, επιχειρηματικά, πιστωτικές κάρτες κτλ.), β) οφειλές προς ιδιώτες και εταιρείες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, γ) ΔΕΚΟ, δ) νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου

Προσοχή! ΔΕΝ αφορούν χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Προυποθέσεις ένταξης:

Το πρόγραμμα ένταξης στο Νόμο προστατεύει μόνο την κύρια κατοικία, όπως αυτή έχει δηλωθεί στο Ε1, το εν λόγω πρόγραμμα ήδη έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από 01/01/2014 και διαρκεί μέχρι 31/12/2014

Στη ρύθμιση υπάγονται: μισθωτοί, συνταξιούχοι άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, αγρότες.

Ο οφειλέτης πρέπει να καταθέσει Υπεύθυνη Δήλωση σε ΚΑΘΕ δανειστή του, μέχρι 31/01/2014 ή εντός δύο (2) μηνών από την επίδοση διαταγής πληρωμής με επιταγή προς εκτέλεση.

Οι πολίτες προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να πληρούν όλες τις παρακάτω προϋποθέσεις: .

Α) Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το οποίο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία.

Β) Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 35.000 ευρώ.

Γ) Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 270.000 ευρώ.

Δ) Από τα ανωτέρω 270.000 ευρώ οι καταθέσεις (μέχρι 20 Νοεμβρίου 2013) και οι κινητές αξίες να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ.

Για όσους έχουν τρία παιδιά και περισσότερα, καθώς και για τους αναπήρους σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 67% τα παραπάνω όρια προσαυξάνονται κατά 10%.

Υποχρέωση καταβολής δόσης: Οι οφειλέτες υποχρεούνται να καταβάλλουν ετήσια δόση που είναι ίση με το 10% του ετήσιου εισοδήματος τους όταν αυτό είναι μέχρι 15.000 €. Εάν το ετήσιο εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 15.000 € πρέπει να καταβάλλει επιπλέον 20% του υπερβάλλοντος εισοδήματος. Η μηνιαία δόση προκύπτει: ετήσια δόση/12.

Προσοχή! Αν δεν κατατεθεί η Υπεύθυνη δήλωση, στις ως άνω προθεσμίες δεν ισχύει η αναστολή του πλειστηριασμού για τον οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή

Στην Υπεύθυνη Δήλωση περιγράφονται αναλυτικά όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, καθώς και η αναλυτική κίνηση των λογαριασμών του που ξεπερνούν τα 1.000€ τους τελευταίους 24 μήνες πριν την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Η Ένωση Καταναλωτών διαθέτει υπόδειγμα συμπληρωμένης υπεύθυνης δήλωσης προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες στη συμπλήρωση της.

Σημαντικό! Οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι (εισόδημα ίσο με το επίδομα ανεργίας) ΔΕΝ υποχρεούνται σε καταβολή δόσης.

Οι δόσεις καταβάλλονται στις τράπεζες με σύμμετρη κατανομή σύμφωνα με το ανεξόφλητο υπόλοιπο της κάθε οφειλής.

Εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει τις δόσεις για τρεις (3) μήνες συνολικά, αίρεται για τον συγκεκριμένο οφειλέτη και τη συγκεκριμένη οφειλή η απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας.

Σημαντικό! Εφόσον ενταχθεί ο πρωτοφειλέτης στο νόμο για την απαγόρευση πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας και εφόσον η απαγόρευση δεν έχει αρθεί για τον πρωτοφειλέτη, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτων του εγγυητή για τις συγκεκριμένες οφειλές.

Οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση στο ειρηνοδικείο με βάση το Νόμο Κατσέλη (Ν.3869/2010) δεν χρειάζεται να κάνουν χρήση του νέου νόμου για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους.

Προσοχή!! Η αναστολή των πλειστηριασμών για την κύρια κατοικία ΔΕΝ προστατεύει τα υπόλοιπα ακίνητα και επομένως μπορούν να εκπλειστηριαστούν!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά 09:00 – 14:00 στην ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ,Πλατ.1866 Χανιά και Λακέρδας 11 Ιεράπετρα ,στα τηλέφωνα 2821092666 ,2821092306 και 2842020140

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης
Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...