Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ανησυχία στην Κρήτη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας

Το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει την καταστροφή των χημικών με τη μέθοδο της υδρόλυσης σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης, νότια της Ιταλίας, στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου

Τις έντονες αντιδράσεις τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιφέρειες μεσογειακών κρατών προκαλεί η επικείμενη καταστροφή του χημικού οπλοστασίου, σύμφωνα με το σχέδιο του ΟΗΕ, σε διεθνή ύδατα, δυτικά της Κρήτης, νότια της Ιταλίας, στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου.

Όπως μεταδίδει το cretalive.gr η Περιφέρεια Κρήτης όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, βρίσκεται σε συνεννόηση με Περιφέρειες εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να υπάρξουν συντονισμένες αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε διεθνείς Οργανισμούς.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ αναμένεται και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Σικελίας ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση για το σοβαρό πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί. Δεν μπορεί για μια τέτοια ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, και να έχουμε την απειλή αυτού του μεγάλου προβλήματος που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσει» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «θα υπάρξουν και επερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως επίσης και στο Ελληνικό από βουλευτές του νησιού. Περιμένουμε υπεύθυνη ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους».

Για το θέμα που ήδη προκαλεί αντιδράσεις από φορείς και επιστήμονες ο περιφερειάρχης Κρήτης έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής απειλής του κλειστού θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου καλώντας τους να αποτρέψουν εντελώς την συγκεκριμένη επιχείρηση καταστροφής.

Εν πλω το πρώτο φορτίο χημικών όπλων

Την ίδια ώρα εν πλω βρίσκεται από την Πέμπτη το πρώτο φορτίο με υλικά παρασκευής χημικών όπλων από τη Συρία. Το φορτίο μεταφέρει δανέζικο πλοίο που απέπλευσε από το λιμάνι της Λαττάκειας συνοδεία ενός ρωσικού και ενός κινεζικού πολεμικού σκάφους.

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών συστατικών αποτελεί το πρώτο βήμα του σχεδίου του ΟΗΕ για την εξουδετέρωση του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού.

Σύμφωνα με το σχέδιο το φορτίο θα μεταφερθεί στην Ιταλία όπου εκεί θα μεταφορτωθεί σε αμερικανικό πολεμικό σκάφος που θα είναι εφοδιασμένο με μια ειδική δεξαμενή από τιτάνιο.

Σημειώνεται ότι δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είδος και πόση ποσότητα από τους 1,300 τόνους χημικών όπλων ακριβώς μεταφέρει το δανέζικο πλοίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...