Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013

Εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο απο τον ΣΕΔΗΚ

Διήμερες περιηγητικές εκδηλώσεις για την ποιότητα και Εμπορία Ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τρίτη και Τέταρτη 17 και 18 Δεκεμβρίου στην Κρήτη, με συμμετοχή ομάδας 10 ελαιοτριβείων απο την Κύπρο.


Οι εκδηλώσεις αυτές που έχουν σαν στόχους την αναβάθμιση της ποιότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στους τομείς της ελαιουργίας και τυποποίησης του ελαιολάδου περιλαμβάνουν ημερίδες στην Κίσσαμο και στο Ηράκλειο καθώς και περιηγήσεις σε ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια στις περιοχές Κισάμου, Αποκορώνου, Μαλεβυζίου, Μεσσαράς και Αμαρίου


Η οργάνωση των εκδηλώσεων που γίνεται απο τον ΣΕΔΗΚ και το Υπουργείο Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Κύπρου με την συμμετοχή των Δήμων Κισσάμου, Γόρτυνας, Φαιστού και Αμαρίου, αποτελεί μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας ελαιολάδου» το που υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου»

Περιήγηση στην Κίσσαμο και Ημερίδα στο Καστέλι

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα αρχίσει την Τρίτη 17/12 με επισκέψεις των Κυπρίων σε ελαιοτριβεία και τυποποιητηρια των περιοχών Κολυμβαρίου, Βουβών Ανώσκελης, ¨Αστρικα, Βουλγάρω και τον Α.Σ. Πλατάνου, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν απο κοντά τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο λειτουργίας τους ενώ θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με τους εδώ συναδέλφους τους

Μετά την περιήγηση οι Κύπριοι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν σύντομη ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Καστέλι στην αίθουσα «Φαλδάμειο» αύριο Τρίτη (17/12) και εκτιμάται ότι θα αρχίσει στις 13.00 .

Στην ημερίδα αυτή προσκαλούνται να συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι ελαιοτριβείς, τυποποιητές και παραγωγοί της περιοχής Κισσάμου η και άλλων περιοχών, οι όποιοι όμως για λόγους οργανωτικούς παρακαλούνται να δηλώνουν την συμμετοχή τους στον ΣΕΔΗΚ 28210 50800 η τον Δήμο Κισάμου τηλ. 28223 40200 μέχρι την Τρίτη στις 10.00

Στους συμμετέχοντες θα προσφερθούν ενημερωτικά έντυπα και το Βιβλίο «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» του ΣΕΔΗΚ

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις:

-«Παραγωγή, ποιότητα και εμπορία ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο – Προβλήματα, Προοπτικές» που θα παρουσιάσει ο Δρ Νικος Μιχελάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ)
-Ελαιοτριβεία και Τυποποιητήρια Ελαιολάδου στην Κρήτη και Κύπρο. Ρόλος τους στην ποιότητα και εμπορία κατά την οποία μετά απο σύντομη εισαγωγή του κ. Νικ. Μιχελάκη θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους δυο Εκπρόσωποι Ελαιουργών απο την Κρήτη και Κύπρο.
Θα ακολουθησει συζήτηση και η ημερίδα θα κλείσει με Κρητικό κέρασμα των ξένων.

Ημερίδα και Περιήγηση στο Ηράκλειο και Ρέθυμνο

Το πρόγραμμα της Τέταρτης 18 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει μετάβαση στο Ηράκλειο όπου θα πραγματοποιηθεί συνέχεια της ημερίδας του Καστελίου που θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις τυποποίησης της ΕΑΣ Ηρακλείου στην ΒΙ.ΠΕ στις 10.00

Και στην Ημερίδα αυτή καλούνται να μετάσχουν Ελαιοτριβείς, Τυποποιητές και Ελαιοπαραγωγοί της περιοχής που ενδιαφέρονται αρκεί να τηλεφωνούν στα τηλέφωνο
Κατά την ημερίδα αυτή θα αναπτυχτούν οι εισηγήσεις:

«Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του Ελαιόλαδου κατά την μεταποίηση και τυποποίηση» και «Βασικά σημεία ορθής τυποποίησης» που θα παρουσιάσει ο Μανόλης Μιχελινάκης –Χημικός της ΕΑΣ Ηρακλείου

Η συνάντηση θα συνεχιστεί με συζήτηση για τα προβλήματα που απασχολούν τον τομέα της ελαιουργίας και τυποποίησης κατά την οποία μετά απο σύντομη εισαγωγή απο τον κ. Νικ. Μιχελάκη Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ θα γίνουν δυο παρεμβάσεις απο εκπροσώπους της Κύπρου και Κρήτης.

Θα ακολουθησει επίδειξη στους χώρους αποθήκευσης, εμφιάλωσης των εγκαταστάσεων της ΕΑΣ Ηρακλείου κατά την οποία οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τα κρίσιμα σημεία της διαδικασίας της τυποποίησης.

Στην συνέχεια οι Κύπριοι ελαιοτριβείς θα επισκεφτούν ελαιοτριβεία και τυποποιητήρια στα Καλέσσα, την Γόρτυνα, την Βαγιωνιά, τους Βώρους όπου θα ενημερωθούν απο τους τοπικούς συναδέλφους τους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η περιήγηση θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε ελαιοτριβεία στην περιοχή Αμαρίου και το Μουσείο Ελιας στον Αγροτουριστικό πολυχώρο ΠΑΝΑΚΡΟΝ όπου θα προσφερθεί Κρητικό κέρασμα .

http://rethemnosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...