Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κρήτη: Η καλύτερη περιφέρεια σε έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία

«Τα πρώτα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, θα δοθούν στους νέους ερευνητές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε τα εφόδια για να παραμείνουν στη χώρα μας και να αναπτύξουν εδώ τις ερευνητικές τους δραστηριότητες», τόνισε σήμερα από το Ηράκλειο ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος.

Ο κ. Βασιλάκος συμμετείχε σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τους οποίους ενημέρωσε για τη «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης» στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.


Παράλληλα ο γγ χαρακτήρισε την Περιφέρεια Κρήτης ως την καλύτερη Περιφέρεια στη χώρα στους τομείς της έρευνας της τεχνολογίας και της καινοτομίας. «Στην Κρήτη», ανέφερε, «έχει γίνει ένας εξαιρετικός συνδυασμός για έρευνα και καινοτομία για την νέα Προγραμματική Περίοδο», προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτόν τον εξαίρετο σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα που θα διατεθούν για έρευνα και καινοτομία, θα πιάσουν τόπο, θα δώσουν μετρήσιμα αποτελέσματα και προφανώς θα έχουν αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία και στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο κ. Βασιλάκος δήλωσε ότι για τη νέα Προγραμματική Περίοδο οι τομείς της έρευνας-τεχνολογίας-καινοτομίας θα πάρουν αρκετά πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Ακόμη ο γγ Έρευνας και Τεχνολογίας σε δηλώσεις του ανέφερε για τις προγραμματικές συμφωνίες με τα ερευνητικά κέντρα θα διατεθεί μέρος από τα χρήματα των αποζημιώσεων της Siemens προς το ελληνικό Δημόσιο ύψους αρκετών εκατ. ευρώ.

Επίσης χαρακτήρισε το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ) από τα μεγαλύτερα και καλύτερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας, και είπε ότι θα λάβει ένα σημαντικό ποσό χρηματοδότησης. «Θα κάνουμε το παν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και να έχει επιτελικό ρόλο στον ερευνητικό ιστό στη χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για την πολύ καλή και στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τονίζοντας ότι «επιδιώκουμε η έρευνα και η καινοτομία να εφαρμοστεί στην πραγματική οικονομία δηλαδή στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα».

Ο πρόεδρος του ΙΤΕ Κώστας Φωτάκης αναφέρθηκε στην «Έξυπνη Εξειδίκευση» και μίλησε για μια νέα προσέγγιση που δεν βασίζεται, όπως είπε, απλώς στο να παίξουν τα ερευνητικά κέντρα και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης ένα ρόλο βοηθητικό για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, αλλά στο να συμβάλουν στο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ακόμη ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδης Στεφάνου υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ιδιαίτερη για να φέρουμε κοντά μας τις δικές μας δραστηριότητες και τα αποτελέσματα αυτών των δραστηριοτήτων να εφαρμοστούν σε διάφορους τομείς της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...