Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013

Εχουν ιδέες οι Κρητικοί: Φτιάχνουν αντιπυρική ζώνη από ...φραγκόσυκα


Η Κρύα Βρύση είναι μια περιοχή στο Ρέθυμνο, που το 2011, έγινε κυριολεκτικά «στάχτη». Οι καταστροφικές πυρκαγιές κατέστρεψαν τα πάντα - μαζί και τις ελαιοκαλλιέργειες των κατοίκων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή ελαιολάδου έφτασε τους 400 τόνους. Φέτος, οι κάτοικοι θα αγοράσουν το λάδι τους, αφού η παραγωγή δε θα ξεπεράσει τους 10 τόνους.

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής άρχισαν να σκέφτονται πώς θα μπορούσε η περιοχή να προστατευθεί από την πύρινη λαίλαπα, αλλά και ποια καλλιέργεια θα ήταν αυτή που θα μπορούσε να δώσει πνοή στην περιοχή.

Σκέφτηκαν το φραγκόσυκο, λοιπόν, για να φτιάξουν το μέλλον, αφού το είδαν ως επένδυση και ως ... αντιπυρική ζώνη. Σχεδόν δυο χρόνια μετά, είναι όλα έτοιμα για τη σύσταση της πρώτης ομάδας καλλιεργητών φραγκόσυκου, στο Ρέθυμνο. Μάλιστα, ο συνεταιρισμός που πρόκειται να συσταθεί τις επόμενες ημέρες, έχει ακόμα μια ιδιομορφία:

Τα μέλη του, στην συντριπτική πλειοψηφία τους (κατά 90%), δεν είναι αγρότες και μέχρι πρότινος δεν είχαν καμία σχέση με τη γη. Είναι όλοι σχεδόν μέχρι 30 χρονών, με πτυχία και μεταπτυχιακά, αλλά άνεργοι. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανεργία, ήταν οι παράγοντες που συνετέλεσαν καθοριστικά στη δημιουργία της ομάδας καλλιεργητών φραγκόσυκου, η οποία θα ασχοληθεί και με άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα βότανα.

Πηγή: madeincreta


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...