Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Μήνας Οδικής Ασφάλειας στην Κρήτη

Πρωτοβουλία για τον περιορισμό των τροχαίων δυστυχημάτων στην Κρήτη και τη σωστή οδική συμπεριφορά αναλαμβάνουν τα τέσσερα Επιμελητήρια του νησιού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, Σητείας, Ιεράπετρας, Πλατανιά και Κισσάμου, καθώς και τον Ελληνικό Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών.

Πρόκειται για εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και συγκεκριμένα, από 8 – 10 Νοεμβρίου στην στο Νομό Ηρακλείου, 11,12,13 Νοεμβρίου στο Νομό Λασιθίου, 14,15 Νοεμβρίου στο Νομό Ρεθύμνου και 16,17,18 Νοεμβρίου στο Νομό Χανίων.

Βασικός στόχος των εκδηλώσεων είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της οδικής ασφάλειας, δεδομένου οτι οι αιτίες των οδικών ατυχημάτων είναι γνωστές και μπορούν να αποφευχθούν.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι των φορέων, οι οποίοι συνεργάζονται στη οργάνωση των εκδηλώσεων, επισήμαναν ότι απαιτείται η συνεργασία όλων για την αλλαγή οδικής συμπεριφοράς και την αποτροπή τροχαίων δυστυχημάτων.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που σχεδιάζουμε αρκετό καιρό με στόχο ν’ ανατρέψουμε την κακή πρωτιά που έχει η Κρήτη στα τροχαία. Θέλουμε να ενημερώσουμε κυρίως τους νέους, με τα πλέον σύγχρονα μέσα και τους καταλληλότερους ανθρώπους, αναδεικνύοντας παράλληλα και τον κοινωνικό ρόλο των φορέων» τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης επισήμανε: «Εν τη ενώσει η ισχύς. Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε στις εκδηλώσεις ‘Μήνας Οδικής Ασφαλείας στην Κρήτη’, γιατί δεν αρκεί να κατασκευάζουμε οδικά έργα, πρέπει να βελτιώσουμε και την οδική μας συμπεριφορά. Μέσα από την ευαισθητοποίηση όλων μας θεωρούμε οτι μπορούν να σωθούν ζωές».

«Πρέπει δυστυχώς να ομολογήσουμε ότι πολλά από τα δυστυχήματα δεν σχετίζονται με τις υποδομές αλλά με τη δική μας συμπεριφορά όταν δεν τηρούνται βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας. Συνεργαζόμαστε με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να μάθουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία πως να συμπεριφέρονται ως οδηγοί» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Νίκος Γιαλιτάκης.

Ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννης Στριλιγγάς αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί στο Νομό Χανίων και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για να ενημερωθούν από το ΕΚΑΒ, τον Ερυθρό Σταυρό και τους άλλους για την αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

Ο Υπεύθυνος τουρισμού του Επιμελητηρίου Λασιθίου μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου κ. Θωμά Χαριτάκη ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά : «Δεδομένου ότι η χώρα μας έχει καταλάβει την χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε θανάτων και τραυματισμών από τροχαία, αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντική είναι μια τέτοια προσπάθεια. Στο Ν. Λασιθίου, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία. »

 Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ασφάλεια στις Μεταφορές (ETSC) κατά την δεκαετία 2001-2010, η Ελλάδα κατέλαβε τη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε αριθμό συγκρούσεων, θανάτων και τραυματισμών από τροχαία σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ιδιαίτερα η Κρήτη διατηρεί μια θλιβερή πρωτιά, καθώς στο επαρχιακό οδικό δίκτυό της έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού. Από την 1η Ιανουαρίου 2001 έως τις 31 Μαΐου 2013, 1.506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 23.381 τραυματίστηκαν σε κάποιο τροχαίο δυστύχημα στην Κρήτη εκ των οποίων οι 648 ήταν δικυκλιστές. Από την αρχή του 2013, 29 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι 19 ήταν αναβάτες μηχανών και οι 16 κάτω των 25 ετών.


crete2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...