Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Ρέθυμνο- Ημερίδα: «Κρίση και κοινωνική οικονομία – εναλλακτικές στρατηγικές υπέρβασης της κρίσης»

Ημερίδα με θέμα «Κρίση και κοινωνική οικονομία: εναλλακτικές στρατηγικές υπέρβασης της κρίσης», πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 20ου Συνεδρίου Ζητήματα μεθοδολογίας της έρευνας στις κοινωνικές επιστήμες», το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, στις 9:30-17:00, στο Ξενία. 


Σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών, που συνοδεύονται από καταστάσεις φτώχειας, ανεργίας, και αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, κοινωνική ανασφάλεια και βίαιη αναπροσαρμογή των σχεδίων ζωής των πολιτών, παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για την αναζήτηση εναλλακτικών μοντέλων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και κοινωνικών δικτύων παραγωγής, ανταλλαγής και κατανάλωσης από τα κάτω. Τα παραπάνω, είτε πρόκειται για στρατηγικές επιβίωσης είτε για διεκδικήσεις αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών, αποτελούν μια αισιόδοξη εξέλιξη.


Βασικός στόχος της θεματικής ομάδας εργασίας είναι να αντιπαραθέσει θεωρητικούς και εμπειρικούς προβληματισμούς που αφορούν τις διαδικασίες συγκρότησης και ανάπτυξης αυτών των εναλλακτικών στρατηγικών, τις ιδεολογικές, πολιτικές και ανθρωπολογικές τους διαστάσεις και την αποτίμηση των προκλήσεων αλλά και των περιορισμών τους. Απώτερος σκοπός είναι η γονιμοποίηση ενός διαλόγου γύρω από τις εννοιολογήσεις της Κρίσης και τις εναλλακτικές μορφές οργάνωσης και επιτέλεσης των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα σε πανεπιστημιακούς φορείς και την τοπική κοινωνία και η σύνθεση εμπειρικών και θεωρητικών προσεγγίσεων που συνδέονται με κοινωνικές πρακτικές και προτάσεις που αφορούν εναλλακτικά μοντέλα κοινωνικής συμβίωσης και οργάνωσης ως απάντηση στην κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων προτύπων στην ύστερη νεωτερικότητα.

Οι εργασίες της ομάδας θα πραγματοποιηθούν σε τρεις αλληλένδετες θεματικές ενότητες. Στην πρώτη θα παρουσιαστούν προσεγγίσεις γύρω από αναλυτικά σχήματα και θεωρίες που αφορούν στις κοινωνικές επιπτώσεις της Κρίσης. Στη δεύτερη θα συζητηθούν θεωρητικές προτάσεις σχετικές με την κοινωνική οικονομία και τις αλληλέγγυες μορφές οικονομίας. Στην τρίτη ενότητα θα εξεταστούν παραδείγματα στρατηγικών αντιμετώπισης και υπέρβασης της Κρίσης, όπως μορφές κοινοτικής δράσης και κοινωνικά δίκτυα που έχουν αναπτυχθεί στην κοινωνία των πολιτών στην περίοδο της οικονομικής κρίσης τα οποία βασίζονται στις αξίες της αυτοοργάνωσης, της συλλογικής δράσης και της δημοκρατικής αποκέντρωσης (δίκτυα τοπικών ανταλλαγών, κοινωνικά παντοπωλεία, παραγωγικοί κοινωνικοί συνεταιρισμοί, αυτοδιαχειριζόμενες εστίες, πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στο χρέος, οικολογικές λαϊκές αγορές, τοπικά νομίσματα, κινήσεις ανταλλακτικής οικονομίας κ.α.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...