Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Ηράκλειο: Επιστημονικές διαλέξεις για τις Νανοεπιστήμες

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), διοργανώνει για δέκατο τρίτο συνεχές έτος στο Ηράκλειο τις σεμιναριακές διαλέξεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου, «The Onassis Foundation Science Lecture Series», από τις 15 έως τις 19 Ιουλίου. Οι Διαλέξεις Ωνάσης 2013 είναι αφιερωμένες στη Φυσική και στη Χημεία  και έχουν ως θέμα: «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία».

Κεντρικός ομιλητής είναι ο καθηγητής Κονσταντίν Νοβοσέλοφ που πήρε το 2010 το βραβείο Νόμπελ Φυσικής, για την ανακάλυψη του Γραφενίου, υλικού με μοναδικές ιδιότητες, σε ηλικία μόλις 36 ετών, γεγονός που τον καθιστά τον νεότερο Νομπελίστα Φυσικής των τελευταίων 40 χρόνων.

Οι άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές είναι οι: Φαέθων Αβούρης, Αντρέα Φεράρι, Στέφαν Ρος, Κριστιάν Τόμσεν, Πολ Βέις και Χούα Ζαγκ.

Στις διαλέξεις θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο Γραφένιο και τις πάμπολλες εφαρμογές του. Το Γραφένιο αποτελεί το υλικό του μέλλοντος αφού διαθέτει μεταξύ άλλων, απαράμιλλες ηλεκτρονικές, μηχανικές, και οπτικές ιδιότητες. Ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 6.500 πατέντες για αναμενόμενες εφαρμογές του. Μάλιστα πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τη σημασία του, ανακήρυξε το Γραφένιο  ως τεχνολογία του μέλλοντος και διέθεσε για τις περαιτέρω έρευνες σε αυτό ένα δισεκατομμύριο ευρώ στην επόμενη δεκαετία.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση που διεξάγονται από το έτος 2001 στο Ηράκλειο Κρήτης, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου αντίστοιχος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα και απευθύνεται σε φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Σε έως 35 Έλληνες και 15 φοιτητές από άλλες χώρες, που γίνονται δεκτοί να συμμετάσχουν, παρέχονται άριστες δυνατότητες επικοινωνίας, γνωριμίας και πληροφόρησης από τους πλέον εξέχοντες επιστήμονες στον κόσμο. Έτσι μπορούν να προγραμματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την επιστημονική τους καριέρα. Τo Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης των ομιλητών και όλων των φοιτητών που γίνονται δεκτοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...