Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Φεύγουν οι μισοί από τους καθηγητές του ΠΑΓΝΗ με σύνταξη

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Με δραματική συρρίκνωση του κλινικού, εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου κινδυνεύουν η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από την αποχώρηση λόγω συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού πανεπιστημιακών καθηγητών, αν αυτοί δεν αντικατασταθούν με άλλα μέλη ΔΕΠ.

Φέτος αποχωρούν λόγω σύνταξης ο καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής Ευστάθιος
Σταθόπουλος και ο καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Νίκος Καρκαβίτσας.
Το 2014 συνταξιοδοτούνται μεταξύ άλλων ο καθηγητής Οφθαλμολογικής Γιάννης Παλλήκαρης, ο καθηγητής Ιολογίας Γιάννης Σπαντίδος, η καθηγήτρια Δερματολογίας Νίκη Τόσκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Εύα Ματζουράνη, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Σιαφάκας, ο καθηγητής Παθολογίας -Ογκολογίας Βασίλης Γεωργούλιας, ο καθηγητής Κλινικής Χημείας Ανδρέας Μαριωρής.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί ο διορισμός 20 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και η αντικατάσταση 30 μελών ΔΕΠ που έχουν αποχωρήσει λόγω σύνταξης, έχουν φύγει από την ζωή, έχουν αναχωρήσει για το εξωτερικό κ.λπ.

“Κίνδυνος για την επιβίωση της Ιατρικής Σχολής”
“Εχουμε και θα έχουμε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης και το σοβαρό θέμα είναι ότι δεν θα μπορέσει να επιβιώσει η Ιατρική Σχολή, αν φεύγουν άνθρωποι και δεν αντικαθίστανται” είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Ανδρέας Μαργιωρής, ο οποίος υπογράμμισε: “Τώρα έχουμε 140 μέλη ΔΕΠ. Αν έχουμε αποχωρήσεις, αλλά όχι αντικαταστάσεις αυτό θα έχει τρομακτικό αντίκτυπο τόσο στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όσο και στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της Ιατρικής Σχολής.
“Αυτή τη στιγμή το τμήμα έχει 45 γνωστικά αντικείμενα. Αν συρρικνωθούν αυτά, αν δεν έχουμε όσους καθηγητές απαιτούνται, δεν θα μπορούμε να δίνουμε πτυχία αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά” σχολίασε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση των καθηγητών λόγω σύνταξης τη θέση του διευθυντή αναλαμβάνει μέλος ΔΕΠ που επιλέγει το 7μελές Εκλεκτορικό Σώμα.
“Το έργο της σχολής μας θα υποστεί σοκ”
Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, δήλωσε στην “Π”:
Η Ιατρική Σχολή της Κρήτης δημιουργήθηκε πριν από περίπου 30 χρόνια, κατ’ εξοχήν από νέους επιστήμονες με εξαιρετικές βασικές και κλινικές σπουδές σε πολύ σημαντικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής. Οι σημαντικοί αυτοί συνάδελφοι πλησιάζουν πλέον στην αφυπηρέτηση. Δέκα πρωτοβάθμιοι καθηγητές διεθνούς κύρους θα πάρουν σύνταξη τον επόμενο χρόνο, ενώ άλλοι 5 έχουν ήδη πρόσφατα αφυπηρετήσει. Το εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό έργο της Σχολής μας θα υποστεί στην κυριολεξία ένα σοκ. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για την επιτυχή τους αναπλήρωση με σημαντικούς νέους επιστήμονες. Η επικείμενη, κατά πληροφορίες, αύξηση της ηλικίας αφυπηρέτησης των πανεπιστημιακών από τα 67 στα 70 έτη, απλά θα μεταθέσει το σημαντικό αυτό πρόβλημα στο άμεσο μέλλον”.
Ο καθηγητής Βασίλης Γεωργούλιας σημείωσε: “Η Ιατρική Σχολή χρειάζεται καθηγητές. Αν δεν υποστηριχθεί το Κλινικό Εκπαιδευτικό Ερευνητικό έργο το πλήγμα θα είναι μεγάλο.

“Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα επόμενα χρόνια το μέλλον θα είναι ζοφερό για την Ιατρική Σχολή” σημείωσε ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Χρήστος Λιονής.

Πηγή: εφημερίδα Πατρίς Ηρακλείου Κρήτης

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ζοφερή μόνο για τους καθηγητές....Φτάνει με τους δικτατορίσκους καθηγητές που μόνο τον πλουτισμό τους επιθυμούν.Υπάρχει και ο θεσμός του ομότιμου καθηγητή αν σας βασανίζει τόσο η εκπαίδευση (?) των φοιτητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...