Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

O Αυγενάκης για τις εξελίξεις στο θέμα του επαναπατρισμού αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από τους Γερμανούς


«Το Μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επιστρέφει εντός Ιουνίου 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής, από παράνομη ανασκαφή που έγινε... το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο.

Η είδηση αυτή είναι ένα, πρώτο, θετικό αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών.

Η επιτυχία αυτή πιστώνεται στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον Αν/τη Υπουργό Πολιτισμού κ. Κ. Τζαβάρα..

Το ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εκλάπησαν από τη χώρα μας, εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου .

Η προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και της επανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων, πρέπει να συνεχιστεί, με σωστό σχεδιασμό και με χαμηλούς τόνους, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Οφείλει επιπλέον, το Υπουργείου Πολιτισμού να επικαιροποιήσει τη λίστα των κλεμμένων αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι η πρώτη και μοναδική καταγραφή που έγινε, χρονολογείται το 1946 και η οποία θεωρείται ελλιπής.

Έτσι ενισχύεται το «οπλοστάσιο» της Κυβέρνησης με πλήρη κατάλογο των λεηλατιθέντων αρχαιοτήτων, άρα και της πραγματικής συνολικής αξίας του πολιτιστικού πλούτου που έχει κλαπεί, ενώ παράλληλα «μπλοκάρονται» οι αγοραπωλησίες σε μεγάλους οίκους εμπορίας και προώθησης έργων τέχνης, δεδομένου ότι αυτά ανήκουν στο Ελληνικό Κράτος, στον ελληνικό Λαό.

Είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας, να στηρίξουν την πρόταση νόμου που καταθέτουμε σήμερα, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με την οποία ζητούμε την καταδίκη των εγκλημάτων των κατοχικών δυνάμεων της Γερμανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...