Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

«Σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων»


Απάντηση  Σκορδά προς Αυγενάκη 


Στην πρόταση-παρέμβαση  του Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη για την εξαγορά των στεγαστικών δανείων των πολιτών, απαντά ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Αθανάσιος Σκορδάς.

Οι ανακοινωθείσες προτάσεις  της Κυβέρνησης σχετικά με την  επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό  του υφιστάμενου νόμου 3869 και  τις ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση  των δανειοληπτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, «βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας», όπως αναφέρεται. Σε συνέχεια της παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών έως την 31 Δεκεμβρίου 2013, η πλήρης νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Ο υφιστάμενος  νόμος 3869/2010 κρίνεται απαραίτητο να γίνει  περισσότερο αποτελεσματικός καθώς  η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα οδηγεί σε ομηρία τους δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στην πρόνοια του Νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα. Όπως αναφέριε στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς: «Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η Κυβέρνηση θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα και θα προβλέπεται καταβολή δράσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης».

Προσθέτει ακόμη  ότι «το σχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών εστιάζει στην προστασία όλων εκείνων οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους με μεγάλη δυσκολία και θέλουν να παραμείνουν συνεπείς».

Ο Υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς υπογραμμίζει ακόμη ότι: «το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ προερχόμενο από μείωση του εισοδήματός τους κατά 35% από 01/01/2010. Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/ και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους. Βάσει του σχεδίου της Κυβέρνησης η μηνιαία καταβολή δεν θα υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου φορολογητέου εισοδήματος ενώ σε περίπτωση μηδενικών εισοδημάτων προβλέπεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...