Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Σε τραγική κατάσταση οι άνεργοι μηχανικοί της Κρήτης

Κραυγή αγωνίας από τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΑΚ ανατολικής Κρήτης, για όλους τους συναδέλφους τους μηχανικούς που μαστίζονται από την ανεργία. Με επιστολή προς τις τοπικές αρχές γνωστοποιούν και ζητούν τα ακόλουθα...

"Το τελευταίο διάστημα οι μηχανικοί, όπως και κάθε κομμάτι του εργασιακού και παραγωγικού ιστού της χώρας, είναι αντιμέτωποι με σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους, με καθημερινή εργασιακή επισφάλεια και πρωτοφανείς εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Η υψηλή ανεργία έρχεται να ολοκληρώσει την ζοφερή εικόνα του εργασιακού τοπίου όπου οι καθημερινές απολύσεις είναι γεγονός, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες και το άγχος που αυτό συνεπάγεται. Παρόλα αυτά, η πολιτεία, σύμφωνα με τον ιδιότυπο νόμο 1545/1985 επίμονα και καταφανώς άδικα αρνείται να αναγνωρίσει στους μηχανικούς το δικαίωμα στην ανεργία ακόμα και αν αποδεδειγμένα συμβαίνει, ούτε επιτρέπει την καταγραφή τους στα αντίστοιχα μητρώα.

Η πραγματικότητα -με ανεπίσημα στατιστικά στοιχεία αφού επίσημα δεν μπορούν να υπάρξουν- δείχνει ότι η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο (αδυναμία εκπλήρωσης ασφαλιστικών εισφορών, δραματική μείωση έναρξης επαγγέλματος). Η αδιαλλαξία αυτή δημιουργεί σωρεία προβλημάτων, από την μη καταβολή επιδόματος σε άτομα που το έχουν πραγματική ανάγκη, από τον αποκλεισμό τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσο διάστημα είναι άνεργοι μέχρι την αποπομπή τους από προγράμματα όπου απαιτούνται αποδεικτικά ανεργίας.

Με την υπ’ αριθμ. 3647/139 απόφαση (ΦΕΚ 1474/Β/3 Μαΐου 2012) "Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 9892/364/2−11−2011 κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών» γίνεται άτυπα αποδεκτή η ανεργία στους κλάδους των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων. Ειδικότερα, στο άρθρο 4, παρ. 2 εξουσιοδοτείται ρητά ο ΟΑΕΔ να εγγράφει πτυχιούχους των παραπάνω τριών κλάδων σε ειδικό μητρώο προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Δεδομένου ότι για την χορήγηση της σχετικής βεβαίωσης συμμετοχής στο πρόγραμμα προσκομίζονται τα ίδια δικαιολογητικά που προβλέπονται για την έκδοση κάρτας ανεργίας, θεωρούμε απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται σε αυτές τις επαγγελματικές κατηγορίες το δικαίωμα συμμετοχής σε άλλες δράσεις και προγράμματα που απαιτούν κατοχή κάρτας ανεργίας. Ως ελάχιστο μέτρο για την διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας των συναδέλφων που πλήττονται από την ανεργία αιτούμαστε:

• την άμεση χορήγηση από τον ΟΑΕΔ κάρτας ανεργίας για τους κλάδους των μηχανικών, που θα δίνει το δικαίωμα απρόσκοπτης συμμετοχής σε οποιοδήποτε πρόγραμμα προϋποθέτει κάρτα ανεργίας.

• την γραπτή ενημέρωση από την διοίκηση του ΟΑΕΔ για τους λόγους που δεν διευθετείται συνολικά το θέμα όταν υπάρχει ήδη ειδική τροποποίηση πιστοποίησης ανεργίας για τους μηχανικούς όσον αφορά το προαναφερόμενο πρόγραμμα επιχορήγησης για την πρόσληψη άνεργων πτυχιούχων. Το «ειδικό μητρώο» όπως αυτό περιγράφεται στην παραπάνω αριθμ. 3647/139 απόφαση, να καθιερωθεί σε όλες τις περιπτώσεις που απαιτείται κάρτα ανεργίας.

• την καταβολή επιδόματος ανεργίας για τους άνεργους μηχανικούς καθώς για όλους τους ανέργους όλων των επαγγελματικών κλάδων

• να θεωρούνται άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί που έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή έχουν εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό".
creteplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...