Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Στο ΕΣΠΑ δύο ακόμη έργα τού δήμου Μινώα Πεδιάδας


Στην ανάδειξη και την προβολή τού πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος τής περιοχής τού δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου, στοχεύουν δύο νέα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, έπειτα από πρόταση της δημοτικής αρχής.

Πρόκειται για τα έργα «Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα» και «Καταγραφή, αποτύπωση και προβολή Βυζαντινών εκκλησιών δήμου Μινώα Πεδιάδας», με συνολικό προϋπολογισμό 102.000 ευρώ, που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Η «Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα», αφορά στη δημιουργία μίας διαδραστικής διαδικτυακής πύλης παρουσίασης των πολιτιστικών μνημείων, αλλά και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με επίκεντρο τους τρεις βασικούς οικιστικούς πυρήνες του Δήμου, δηλαδή Αρκαλοχώρι, Καστέλλι, Θραψανό, σε συνδυασμό με την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση του Δήμου και με τη χρήση των διαδραστικών χαρτών, καθώς οι επισκέπτες της πύλης θα έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες, όπως video, εικόνες, κείμενα κ.λπ.

Επιπλέον, θα παραχθεί έντυπο υλικό που θα περιλαμβάνει και ειδικό φυλλάδιο σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά) με σκοπό την προβολή της περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Παράλληλα, το έργο «Καταγραφή, αποτύπωση και προβολή Βυζαντινών εκκλησιών Δήμου Μινώα Πεδιάδας» αφορά στην ανάδειξη των βυζαντινών εκκλησιών που υπάρχουν στην περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας. Οι βυζαντινές εκκλησίες βρίσκονται διάσπαρτες σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, χρονολογούνται μεταξύ 12ου - 15ου αιώνα και αποτελούν μνημεία πολιτισμού και ιστορίας. Στα πλαίσια της ίδιας δραστηριότητας, προβλέπεται ακόμη να καταγραφούν και φωτογραφηθούν οι τοιχογραφίες που υπάρχουν στους συγκεκριμένους ναούς και οι οποίες φθείρονται στο πέρασμα των ετών, να συλλεχθούν ιστορικές πληροφορίες, να αποτυπωθούν οι βυζαντινές εκκλησίες σε ειδικό χάρτη, να δημιουργηθεί επιστημονικό λεύκωμα, DVD αλλά και έκθεση παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...