Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ο Μιχελογιαννάκης φέρνει στη Βουλή την υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων στα ΕΛ.ΠΕ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Ηρακλείου κ. Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, σχετικά με την υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων στα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Οι εκτιμήσεις για τις φορολογικές απώλειες από το λαθρεμπόριο καυσίμων ποικίλουν, καθώς σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών σε 1,5 δις ευρώ και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς σε 3 δις ευρώ. Δυστυχώς, το κράτος αδυνατεί να δώσει λύσεις και αδυνατεί να κλείσει τις εγκαταστάσεις παράνομης διακίνησης και τις παράνομες δεξαμενές, που υπολογίζεται ότι είναι περισσότερες από 1.500 σε όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την καταλογιστική πράξη 989/23-12-2008 από το Ζ’ τελωνείο Πειραιά που κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών το 2008, προέκυψαν από ελέγχους στις 16 Ιουνίου 1999 και στις 14 Αυγούστου 2002 βεβαιωμένοι φόροι από διαφορά στη φορολογική αποθήκη των Ελληνικών Πετρελαίων της τάξεως των 36 εκατ. ευρώ περίπου. Το ποσό προκύπτει από διασταύρωση στοιχείων από την παραγωγή του διυλιστηρίου με αυτά της φορολογικής αποθήκης του, όπου βρέθηκαν να λείπουν 36.609.469 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας, 8.839.996 λίτρα πετρελαίου ναυτιλίας, 7.184.524 λίτρα βενζίνης απλή, 19.550.165 λίτρα βενζίνης σούπερ.

Έπρεπε λοιπόν όπως προβλέπεται στο άρθρο 155 του νόμου 2960, η καταλογιστέα πράξη, από τη στιγμή που υπερβαίνει το ποσό των 70.000 ευρώ, να πάρει το δρόμο για το ποινικό και το διοικητικό δικαστήριο. Δεδομένου όμως ότι εκείνο το διάστημα το ελληνικό κράτος ήταν μεγαλομέτοχος των ΕΛΠΕ, το θέμα έμεινε στα χαρτιά.

Επειδή όπως φαίνεται από την έως σήμερα πορεία της, η υπόθεση οδεύει προς παραγραφή.

Επειδή ήταν η πρώτη φορά που έγινε έλεγχος στα ΕΛΠΕ από τη μέρα που ιδρύθηκαν.

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,
Τι έχει γίνει έως σήμερα για την συγκεκριμένη υπόθεση, τι ευθύνες έχουν καταλογιστεί ;
Τι ποσό εισπράχθηκε από τους βεβαιωμένους φόρους ;

Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει έως σήμερα στα ΕΛΠΕ ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...