Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η παράλληλη ασφάλιση και το υψηλό κόστος εργοδοτικών εισφορών


Η παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη


Την κατάργηση του πλαφόν για  τους παλαιούς ασφαλισμένους και  την εξομοίωση  με τους νέους, όσον αφορά στην παράλληλη ασφάλιση, τονίζει, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση.

Με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 εισάγονται τα ανώτατα όρια (πλαφόν) των ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών, δηλαδή εκείνων που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά, πριν από τις 31/12/1992 και εξομοιώνονται στο εξής με εκείνες των νέων ασφαλισμένων, εκείνων δηλαδή που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά, από την 1/1/1993, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές.

Έως τώρα το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων  αποδοχών για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, ήταν: 693,35 Χ 8= 5.546,8 ευρώ. Ακόμη, δηλαδή και  στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος είχε μεγαλύτερες αποδοχές, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορούσαν να υπολογισθούν για ποσό μεγαλύτερο απ' αυτό το όριο. Αντίστοιχα για τους παλαιούς ασφαλισμένους (τους προ του 1993), το ανώτατο όριο των κατά μήνα ασφαλιστέων αποδοχών ήταν: 25X97,21= 2430,25 ευρώ.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του  νόμου 4093/2012, που εξέδωσε το υπουργείο  Εργασίας, αναφέρεται «ότι σε όσους  φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης  το ανώτατο όριο (πλαφόν) ασφαλιστέων  αποδοχών των παλαιών μισθωτών ασφαλισμένων είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των νέων ασφαλισμένων, εξισώνεται με το υψηλότερο». Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι ασφαλιστικές εισφορές θα ορίζονται «μέχρι ημερήσιου μισθού: 5.546,8 : 25 = 221,87 ευρώ» για όλους τους εργαζόμενους.

 Οι εισφορές που καταβάλλονταν  μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ισχύουν, για φορείς που ως ασφαλιστέες αποδοχές ορίζονταν οι πάσης φύσεως αποδοχές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις φορέων που οι ασφαλιστέες αποδοχές ορίζονται ως σταθερό ποσό, όπως για παράδειγμα ισχύει στο Ταμείο Ασφαλίσεως Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου (ΤΑΙΣΥΤ).

Στο έγγραφο που κατέθεσε στη  Βουλή, ο Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει ότι: «ένας ιδιωτικός υπάλληλος, ασφαλισμένος πριν 1/1/1993 με παράλληλη δραστηριότητα ελεύθερου επαγγέλματος καλείτο να ασφαλιστεί σε δύο φορείς, αφού ισχύει η παράλληλη ασφάλιση και υποχρεούται εκτός από το ΙΚΑ να πληρώσει εισφορές και στον ΟΑΕΕ. Μέχρι τώρα οι παλαιοί ασφαλισμένοι είχαν ανώτατο όριο στις ασφαλιστικές εισφορές του ΙΚΑ οπότε με δεδομένο το πλεονέκτημα αυτό δεν αποτελούσε πρόβλημα η πληρωμή των εισφορών στον ΟΑΕΕ».


Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει ότι: «με βάση το νέο νόμο καταργείται το πλαφόν για τους παλαιούς ασφαλισμένους και εξομοιώνονται με τους νέους, όμως για τους παλαιούς διατηρείται το σύστημα της παράλληλης ασφάλισης συνεπώς και η πληρωμή των εισφορών στον ΟΑΕΕ. Έτσι ο ελεύθερος επαγγελματίας καλείται να αποδώσει εργοδοτικές εισφορές βάση των νέων δεδομένων αυξάνοντας σημαντικά το εργοδοτικό κόστος.


Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει ώστε να ελαφρυνθούν από την μεγάλη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών οι παράλληλα ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως υπάλληλοι, και του ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες, και ερωτά εάν οι παράλληλα ασφαλισμένοι θα λάβουν σύνταξη και από τα δύο ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...