Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Απελευθερώνουν δύο καρέτα καρέτα στο Ηράκλειο

Δύο χελώνες καρέτα καρέτα που περιέθαλψε το Ενυδρείο Κρήτης θ' απελευθερωθούν στην παραλία μπροστά από το κέντρο θαλασσίων ερευνών, κάτι που θα έχουν την ευκαιρία να το δουν όσοι μικροί και μεγάλοι ζωόφιλοι βρεθούν στον χώρο!

Η πρώτη χελώνα βρέθηκε αδύναμη στην παραλία των Γουβών Ηρακλείου, την Δευτέρα 28/3/2011, μεταφέρθηκε και παραδόθηκε στο προσωπικό της ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για την ενυδάτωση και ενδυνάμωσή της.

Σε κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, έγινε ακτινογραφία που κατέδειξε την παρουσία αγκιστριού στον οισοφάγο, του οποίου η απομάκρυνση απαιτούσε επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε δύο μήνες αργότερα από τον συνεργάτη κτηνίατρο κ. Π. Nικηφοράκη δυστυχώς χωρίς επιτυχία λόγω της θέσης που είχε το αγκίστρι στον οισοφάγο του ζώου. Επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου όπου εφαρμόστηκε η μετεγχειρητική αγωγή.

Σε ακτινογραφία που επαναλήφθηκε, 15 μήνες μεταγενέστερα της πρώτης, διαπιστώθηκε σημαντική διάβρωση του αγκιστριού, γεγονός που επιτρέπει την απελευθέρωση του ζώου. Γι’ αυτό σήμερα, μετά από 20 μήνες παραμονής στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου, απόλυτα υγιής και μαρκαρισμένη, ετοιμάζεται να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η δεύτερη χελώνα εντοπίστηκε τραυματισμένη από δίχτυα στο λαιμό και στο κεφάλι στην περιοχή Καλό Χωριό του Ν. Λασιθίου, την Δευτέρα 4/6/2012. Παραλήφθηκε από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Λιμεναρχείου Αγ. Νικολάου, ελέχθηκε η κατάστασή της από τον τοπικό κτηνίατρο και μεταφέρθηκε στο Ενυδρείο Κρήτης όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Στην ακτινογραφία και κατόπιν γενικής εξέτασης, παρατηρήθηκε τμήμα αγκιστριού η αφαίρεση του οποίου δεν κρίθηκε απαραίτητη από τον συνεργάτη κτηνίατρο κ. Π. Nικηφοράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...