Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Φοβούνται ότι 30 ηλικιωμένοι θα στερέψουν τις πηγές του Ζαρού

της Νίκης Ρωμανάκη/ Prismanews.gr

Με επιστολή τους οι φορείς και οι κάτοικοι του Ζαρού, μετά από λαϊκή συνέλευση, την οποία πραγματοποίησαν χθες το πρωί, γνωστοποίησαν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να δώσουν νερό στους τριάντα ηλικιωμένους κατοίκους της Πλουτής φοβούμενοι ότι ... μπορεί να μη μείνει νερό για αυτούς.
Οι κάτοικοι του Ζαρού εξακολουθούν να δηλώνουν με επιστολή τους ενοχλημένοι από τη στάση του Δήμου Φαιστού και της ΔΕΥΑΦ που δε ρώτησε πριν υδροδοτήσει - όπως επιμένουν - το χωριό. Παράλληλα φαίνεται να μην  έχουν καμία διάθεση να περιμένουν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου πρόκειται να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.
Η επιστολή αυτή που κοινοποιήθηκε στα Μέσα αναφέρει τα επιχειρήματα των κατοίκων του Ζαρού για τη μη υδροδότηση του μικρού χωριού και καλεί το Δήμο Φαιστού να αναλάβει τις ευθύνες του στο θέμα του νερού και της διαχείρισης του.
Η επιστολή 
Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι:
Εκπροσωπώντας τη γνώμη των κατοίκων της κοινωνίας του Ζαρού και με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών αναφορικά με την υδροδότηση της Πλουτής, αποφασίσαμε να προβούμε στη σύνταξη της παρούσας επιστολής, όχι για να απολογηθούμε, αλλά για να αποκαταστήσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, την αλήθεια.
Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και ανάπτυξης για κάθε κοινωνία. Με κάθε ειλικρίνεια δηλώνουμε ότι δεν έχουμε καμία εμπάθεια απέναντι στους κατοίκους της Πλουτής, αλλά έχουμε ενοχληθεί από κάποιες ενέργειες συγκεκριμένων ατόμων που αποφάσισαν για εμάς, χωρίς να λάβουν υπ' όψιν τους όλες τις παραμέτρους που αφορούν στο εν λόγω θέμα .
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να αναφερθούμε στην ερώτηση που απηύθηνε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Φαιστού στους κατοίκους του Ζαρού, μέσω του τύπου.
Καλούμαστε να απαντήσουμε στον Πρόεδρο «με το χέρι στην καρδιά» αν θεωρούμε κατακριτέο, παράνομο ή επιλήψιμο να υδροδοτηθούν με 7 κυβικά νερού το 24ωρο οι λίγοι κάτοικοι της Πλούτης».
-Όχι κύριε Πρόεδρε, κατακριτέο, παράνομο και επιλήψιμο θεωρούμε το γεγονός ότι χωρίς να λάβετε υπ' όψιν σας τη γνώμη των 2.200 κατοίκων του χωριού μας και χωρίς να περάσει το θέμα από Συμβούλιο, δώσατε εντολή να συνδεθεί το δίκτυο, επιλέγοντας μάλιστα την 6η Οκτωβρίου 2012 ως ημερομηνία υλοποίησης του σχεδίου σας. Μια μέρα, όπου όλοι οι κάτοικοι του Ζαρού βρίσκονταν στο χώρο όπου διεξάγονταν ο 4ος Διεθνής Διαγωνισμός Παραδοσιακής Κουζίνας , μια εκδήλωση που προέβαλε, όχι μόνο το Ζαρό, αλλά ολόκληρο το Δήμο Φαιστού.
Τέτοιου είδους ενέργειες προσβάλλουν τους κατοίκους της τοπικής μας κοινωνίας και καταδεικνύουν ότι υποτιμάται η νοημοσύνη μας.
Ανήκουμε σε ένα καλλικρατικό Δήμο. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι στην περίπτωση που υδροδοτηθεί τελικά η Πλουτή, δε θα διεκδικήσουν στη συνέχεια νερό οι υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες;
Δε θα δώσουμε στη δημοσιότητα τα στοιχεία από το Τ.Ο.Ε.Β. Ζαρού που αποδεικνύουν ότι τα κυβικά του νερού από τις πηγές της περιοχής μας επαρκούν οριακά για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης, άρδευσης και της εταιρείας ΒΟΤΟΜΟΣ Α.Ε. γιατί, όπως προαναφέραμε, δεν επιθυμούμε να απολογηθούμε για κάτι.
Σαφέστατα, το νερό ως αγαθό δεν ανήκει σε κανένα, όμως δεν είναι παράλογο το γεγονός να βρίσκονται οι πηγές στο Ζαρό και τελικά να φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε αρκετό ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες; Για το λόγο αυτό είμαστε κάθετοι στην απόφασή μας να μην υδροδοτηθεί η Πλουτή και καμία άλλη τοπική ή δημοτική κοινότητα.
Ποιοι όφειλαν να έχουν ήδη μεριμνήσει για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των κατοίκων δημιουργώντας τις κατάλληλες υποδομές για την υδροδότηση, όχι μόνο της Πλουτής, αλλά όλου του Δήμου Φαιστού, αξιοποιώντας άλλες πηγές (π.χ. Φράγμα Φανερωμένης); Μήπως οι κάτοικοι του Ζαρού;
Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι αναπτύσσονται διαμάχες ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες. Ας προσπαθήσουμε να δούμε τα γεγονότα από άλλη σκοπιά. Επιρρίπτοντας πλέον τις ευθύνες στους εκάστοτε αρμόδιους, ας πορευθούμε όλοι μαζί διεκδικώντας τα δικαιώματά μας σε ότι αφορά στα προβλήματα του Δήμου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...