Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Αρναουτάκης: Οριστική λύση στην διαχείριση των απορριμμάτων

Την βεβαιότητα του ότι στην διάρκεια της παρούσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, θα έχει δοθεί οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων στο νησί, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην σημερινή συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης όπου παρουσιάστηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΠΕΣΔΑΚ).

Στην σημερινή επιτροπή διαβούλευσης που συνεδρίασε στο Ηράκλειο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του προβλεπόμενου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, έχει υπολογιστεί στα 130 εκ. ευρώ, και στόχος είναι η χρηματοδότηση να διασφαλιστεί από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων (ΕΣΠΑ), και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Στην σημερινή επιτροπή διαβούλευσης του ΠΕΣΔΑΚ, υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Κρήτης, οι δήμαρχοι των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι κομμάτων, οι επικεφαλής των Περιφερειακών παρατάξεων, αλλά και πολίτες.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων έχει αποκλειστεί η μέθοδος της καύσης, και ότι «το προτεινόμενο σχέδιο αποτελεί μια βιώσιμη λύση για την Κρήτη, την οποία όλοι μαζί θα πρέπει να δούμε με νηφαλιότητα και ηρεμία», και προσέθεσε: «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια πανελλαδικά που καταθέτουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Το πρόβλημα των απορριμμάτων, μας ταλαιπωρεί εδώ και 20 χρόνια, και το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι να μας επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλω να πω επίσης ότι είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχουμε δώσει οριστική λύση και στο θέμα διαχείρισης των υγρών αποβλήτων».

Στην σημερινή παρουσίαση ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής επεσήμανε ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα, συντάχθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας με την συνδρομή των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, και όπως ειπε: «θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, γιατί πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό που αντιμετωπίζει τα θέματα στις σωστές τους διαστάσεις, και είναι εφαρμόσιμος».

Η Περιφερειακή εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων Βιργινία Μανασάκη είπε μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα σχεδιασμό που θα τελεσφορήσει, θα βρει γόνιμο έδαφος και θα αφορά ένα σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί και δεν θα μείνει στα χαρτιά για άλλη μια φορά».

Τέλος το στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) ειδικευόμενη σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων Ελένη Καργάκη είπε ότι «ευελπιστούμε μέχρι το 2016 να έχουμε ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες μονάδες διαχείρισης, οπότε θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...