Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που παραθέτει η μελέτη, 355.000 γυναίκες πέθαναν από προβλήματα κατά τη διάρκεια της γέννας και από επικίνδυνες αμβλώσεις το 2008, ενώ περισσότερες από 250.000 ζωές σώθηκαν χάρη στην αντισύλληψη κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται από το βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet αναφέρει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου η αντισύλληψη έχει επιτρέψει να μειωθεί η μητρική θνησιμότητα κατά 40% τα τελευταία 20 χρόνια.
Όμως, σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στην υποσαχάρια Αφρική, όπου μόνο το 22% των σεξουαλικά ενεργών παντρεμένων γυναικών χρησιμοποιούν μεθόδους αντισύλληψης, έναντι ενός 75% στις ανεπτυγμένες χώρες.
"Αν όλες οι γυναίκες που θα το επιθυμούσαν είχαν πρόσβαση στην αντισύλληψη στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αριθμός των μητρικών θανάτων θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και κατά 30%", αναφέρεται στη μελέτη που έγινε με την καθοδήγηση του Τζον Κλίλαντ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Ο αριθμός των ζωών που θα μπορούσαν έτσι να σωθούν εκτιμάται σε 104.000 ετησίως από τον ερευνητή Σαϊφουντίν Αχμεντ σε μια άλλη μελέτη. Αυτή αναφέρει επίσης το θάνατο 3 εκατομμυρίων νεογέννητων κάθε χρόνο, κατά κύριο λόγο στις αναπτυγμένες χώρες, που οφείλεται σε επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό.
Η μείωση του αριθμού των επικίνδυνων κυήσεων και η επιμήκυνση του διαστήματος μεταξύ δυο κυήσεων θα επιτρέψει να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών, σύμφωνα με την μελέτη του κ. Κλίλαντ.
"Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και μικρού σωματικού βάρους (του εμβρύου) κατά τη γέννηση διπλασιάζεται όταν η σύλληψη γίνεται σε λιγότερο από έξι μήνες μετά από μια γέννηση, ενώ τα παιδιά που γεννήθηκαν σε λιγότερο από δύο χρόνια μετά το πρωτότοκο παιδί έχουν επιπλέον 60% κίνδυνο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, απ ότι εκείνα που γεννήθηκαν σε χρονικό διάστημα που είναι μεγαλύτερο από τα δυο χρόνια", σημειώνει ο κ. Κλίλαντ.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός ξεπέρασε τα 7 δισεκατομμύρια το περασμένο έτος και αναμένεται να φτάσει τα 9,3 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Και οι δύο μελέτες περιλαμβάνονται σε μια ειδική έκδοση του Lancet που κυκλοφορεί την παραμονή της συνόδου κορυφής για τον οικογενειακό προγραμματισμό στο Λονδίνο, που διοργανώθηκε από το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!