Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Ο πλανήτης αλλάζει... στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης

H διεθνής έκθεση «Ο πλανήτης αλλάζει - Κλιματική Αλλαγή: Η Απειλή για την Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον» ανοίγει τις πύλες την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης.


Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και του Ενυδρείου Κρήτης, παρουσιάζεται ένα από τα πιο περίπλοκα και επείγοντα επιστημονικά και κοινωνικά προβλήματα του 21ου αιώνα.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον ακαδημαϊκό, καθηγητή Χρήστο Ζερεφό, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. καθηγητής Κώστας Συνολάκης και ο επίτιμος πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γραμματικάκης.
 
Σύμφωνα με τους οργανωτές, η έκθεση αποτελεί επιστημονικό δημιούργημα του παγκοσμίου φήμης Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με πανεπιστήμια, μουσεία και ιδρύματα παγκοσμίως. Πρόκειται -τονίζουν- για ένα πανόραμα σύγχρονης μουσειολογικής παρουσίασης ενός πολύπλοκου επιστημονικά θέματος, της «κλιματικής αλλαγής», που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα σήμερα.
 
Η έκθεση ξεδιπλώνεται σ' έναν χώρο που ξεπερνά τα 1.000 m2, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (ΔΕΚΚ), και περιλαμβάνει διαδραστικές διατάξεις όπου ο επισκέπτης μπορεί μόνος του να εξερευνήσει πολλά θέματα από την επιστήμη του κλίματος ,όπως και τους τρόπους ανακάλυψης του «αρχαίου» κλίματος, εκθέματα για το κλίμα και τις τελευταίες τεχνολογίες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ιστορικές καταγραφές, και ένα πλούσιο και πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό.
 
Για την καλύτερη κατανόηση της επιστήμης που διέπει το φαινόμενο της «κλιματικής αλλαγής» το Ενυδρείο Κρήτης έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει καθημερινά στον χώρο της έκθεσης σειρά πειραμάτων με απλά υλικά που διερευνούν τα φαινόμενα του κλίματος και τους νόμους της Φυσικής που τα διέπουν. Τα πειράματα απευθύνονται σε όλους και υπάρχει ιδιαίτερο πρόγραμμα πειραμάτων για τις πολύ μικρές ηλικίες.
 
Μεγάλο ζητούμενο της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους οργανωτές, είναι η ευαισθητοποίηση του επισκέπτη αλλά και η αναζήτηση λύσεων. Μικρών καθημερινών λύσεων που αν υιοθετηθούν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο ζήτημα της αλλαγής τους κλίματος. Ο επισκέπτης ενθαρρύνεται να καταθέσει την δική του προσέγγιση αλλά και την δική του λύση στο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...