Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Αυγενάκης: Διατήρηση των Πειραματικών Σχολείων του Ηρακλείου

Να διατηρήσει η Κρήτη τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των Πειραματικών Σχολείων και να διασφαλιστεί η αντικειμενική αξιολόγηση και των 15 Πειραματικών Σχολείων της χώρας που πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα. Α. Διαμαντοπούλου.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «το τρέχον σχολικό έτος 2011-12, με βάση το νόμο 3966/2011 (Θεσμικό Πλαίσιο για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία), καθορίζεται σε 15 ο αριθμός των υφιστάμενων Πειραματικών Λυκείων που κατόπιν αξιολόγησης θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία», ενώ αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική αίτηση και φάκελο αξιολόγησης έχουν υποβάλει 18 Λύκεια (Αθήνας: 9, Θεσσαλονίκης: 4, Πάτρας: 2, Ηρακλείου: 1, Ρεθύμνου: 1, και Μυτιλήνης: 1) και πως «η σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται μέχρι τις 15/10/2011».

Στο νομό Ηρακλείου, επισημαίνει ότι «το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου ιδρύθηκε με βάση το ΦΕΚ 204/6-9-1980 και το Πειραματικό Λύκειο με βάση το ΦΕΚ 780/Β΄/10-10-1989 και από τότε βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία». Αναφέρει δε ότι «από την έναρξη λειτουργίας τους τα εν λόγω Πειραματικά Σχολεία Ηρακλείου στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα» και ότι «τα δύο Σχολεία είναι σύμφωνα με το νόμο 1566/1985 συνδεδεμένα όλα αυτά τα χρόνια με το Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Κρήτης (ΠΕΚ) με το οποίο συνεργάζονται διαρκώς, περισσότερο από δέκα έτη υπάρχει θεσπισμένη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα με τη Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών (Τμήματα Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών) και με τη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήματα Φιλολογίας και Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών)» καθώς και ότι «στις πολιτιστικές εκδηλώσεις η συνεργασία επεκτείνεται και στη Σχολή Επιστημών Υγείας (Τμήμα Ιατρικής)».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «τα Πειραματικά Σχολεία Ηρακλείου έχουν σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους έντονη μορφωτική, πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα (καινοτόμες διδασκαλίες δημοσιευμένες σε πρακτικά συνεδρίων, έκδοση εφημερίδας, μυθιστοριογραφία, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) για την παρουσίαση συγγραφέων κ.ά.)». Επίσης, καταγράφει ότι «τα δύο τελευταία χρόνια λειτουργεί σε επίπεδο νομού Θερινό Σχολείο με συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητών των Πειραματικών Σχολείων Ηρακλείου».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης επισημαίνει ότι «η εφαρμογή του νέου νόμου δεν πρέπει να στερήσει από την Κρήτη τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των Πειραματικών Σχολείων, διακόπτοντας το υψηλό εκπαιδευτικό έργο που παρέχουν», ώστε ερωτά την αρμόδια Υπουργό «με ποιους τρόπους θα διασφαλίσει την αντικειμενική και αξιολογική κρίση για τη διατήρηση των 15 Πειραματικών Σχολείων της χώρας», ενώ ζητά ενημέρωση σχετικά με το «πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία». Τέλος, ζητά διευκρινήσεις σχετικά με το «ποια είναι η θέση του Υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών για την υποψηφιότητα των Πειραματικών Σχολείων του νομού Ηρακλείου», «προβλέπεται η εφαρμογή του νέου νόμου να διατηρήσει στην Κρήτη τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές των Πειραματικών Σχολείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...